Сергий Комашко е Механик на 2013

сп. Камиони, 2013, Бр. 9
06.11.2013

Сергий Комашко е Механик на 2013

Украинецът доказа в суперфинала, организиран от Federal Mogul в Чехия, че е най-бързият и сръчен механик от 14-те участници, излъчени в националните състезания в България, Македония, Русия, Сърбия, Украйна, Унгария и Чехия. Българинът Християн Ангелов показа второ време в заключителния тур...

Украинецът доказа в суперфинала, организиран от Federal Mogul в Чехия, че е най-бързият и сръчен механик от 14-те участници, излъчени в националните състезания в България, Македония, Русия, Сърбия, Украйна, Унгария и Чехия. Българинът Християн Ангелов показа второ време в заключителния тур

Бързина и сила в Чехия премериха по двама механици, изявили се като най-сръчни в националните финали. Домакините ни посрещнаха с отлична организация и великолепни условия. Арена на суперфинала бе техническият център в Руднице над Лабе на чешкия отбор на Buggyra* – най-изявения и успешен независим участник в европейския пистов шампионат за камиони (ETRC).
Всеки участник трябваше да смени спирачен диск и накладки на състезателния камион, с който Давид Вржечки, ETRC шампион от 2007, 2008 и 2009 година, през 2013 г. зае петото място.
Повечето участници бяха амбицирани да докажат, че са най-добрите, а наградата за победителя - нова Skoda Fabia, допълнително подсилваше мотивацията им.
Състезателите трябваше да бъдат бързи и точни (за грешките са начисляват наказателни секунди), както и да напрегнат доста мускулите си, защото детайлите от спирачния механизъм на Buggyra не са от леките. Участниците стартираха по ред, определен чрез жребий, теглен предишния ден, като четиримата с най-добри времена отиваха на полуфинала. Четворката оглави украинецът Сергий Комашко, безспорен лидер с време с 4:33, който изпревари с 47 секунди сърбина Слободан Маричич, следван от Золтан Короди, Унгария, и нашия Христиан Ангелов.
Според регламента състезанието продължи с елиминация: противопоставянето между първия и четвъртия излъчва единия финалист, а между втория и третия – другия. Комашко отново бе безпогрешен и изпревари българина. В другия полуфинал Маричич бе по-бърз от унгареца и стана вторият финалист, макар и с време, по-слабо от това на Християн, който трябваше да се задоволи с бронза.  
След 15 минутна почивка започна и финалът. Комашко отново показа невероятна концентрация и стабилност, подкрепени с отлична кондиция и изпревари достойния си съперник от Сърбия, чието основно занимание са леките, а не товарните автомобили.
Съдийският екип работи прецизно и успешно благодарение на Георги Стефанов от Евро 07 – човекът, който от години подготвя и организира състезанията Механик на годината в България, а в последните години – и в Македония и Сърбия.
Големият финал завърши с чудесно тържество, на което най-добрите получиха наградите си. Висши ръководители от европейския офис на Federal Mogul връчиха на победителя Комашко символичен ключ от Fabia-та, която той ще получи в страната си. Маричич получи скъп марков часовник, а българинът и унгарецът – по един великолепен мобилен телефон Caterpillar.
Състезанието, Прага, а може би и бирата, харесаха на всички и мнозина участници от различни страни се заканиха да спечелят следващото издание на надпреварата.  

• Federal Mogul е един от технологичните спонсори на Buggyra.


 

<< Обратно към новините

Галерия