Новият VOLVO FH е Камион на 2014 година

сп. Камиони, 2013, Бр. 8
14.10.2013

Новият VOLVO FH е Камион на 2014 година

Новият Volvo FH беше избран за Камион на 2014 година от група от 25 водещи журналисти, представящи 25 професионални издания за товарни автомобили от 25 европейски държави (сред които е и списание КАМИОНИ от България) и с обща читателска аудитория над 700 000 транспортни фирми...

[✕]

Новият Volvo FH беше избран за Камион на 2014 година от група от 25 водещи журналисти, представящи 25 професионални издания за товарни автомобили от 25 европейски държави (сред които е и списание КАМИОНИ от България) и с обща читателска аудитория над 700 000 транспортни фирми. Престижната награда бе връчена на Клаас Нилсон, президент на Volvo Trucks, по време на изложението за товарни автомобили COMTRANS, провеждащо се на всеки две години в Москва.

Тази година конкуренцията за наградата Камион на годината беше доста сериозна, тъй като много от европейските производители пуснаха нови модели точно през последните 12 месеца. В надпреварата участваха 5 различни марки. Шведският флагман на производителя от Гьотеборг - Volvo FH, събра общо 116 точки, които му помогнаха да изпревари с едни гърди най-сериозният си конкурент в лицето на новия DAF XF, който остана на второ място със 105 точки. Новата гамата строителни машини на Mercedes-Benz - Arocs, "финишира" трета, а новата серия Scania Streamline и новата Евро 6 гама на MAN се класираха съответно на четвърто и пето място.
Съгласно с правилата на Международното жури Камион на годината, тази годишна награда се присъжда на камион, който е пуснат на пазара през последните 12 месеца и който е направил най-голям принос по отношение на ефективността на транспорта от гледна точка на иновации, комфорт, безопасност, поведение на пътя, икономия на гориво, намаляване на вредните емисии за околната среда и общо разходи по време на притежаването на (TCO - Total Cost of Ownership).

[✕]


Не по-малко впечатляваща е силовата линия на новия Volvo FH. Журито високо оцени комбинацията от обновения вариант на автоматизираната трансмисия I-Shift и софтуерният пакет за запомняне на терена I-See. Тази комбинация намалява разхода на гориво и предлага плавно предварително прогнозирано сменяне на предавките в съответствие с маршрута, по който камионът се движи.
Комфортът на управлението и стабилността на пътя на новия Volvo  FH са изключителни - управлението е чувствително и директно, а опцията за независимо окачване на предния мост (IFS), въведена за първи път при тежкотоварните автомобили, създава видимо забележим комфорт.
И не на последно място, благодарение на комуникационния блок Telematics Gateway камионите от новата серия FH могат да бъдат "преглеждани" отдалечено от сервизите на Volvo Trucks. Така се минимизират разходите за ремонти и поддръжка, което е ключов фактор в днешната нелека бизнес среда. Това, от своя страна, води и до по-ниски общи разходи за собственика през целия период, за който той е собственик на този камион.
Председателят на Международното жури Камион на годината Джаненрико Грифини обобщи вота на журито: “Volvo Trucks представи изцяло нов тежкотоварен камион, който с иновативната си кабина, високо технологичните компоненти на силовата линия и съвременните възможности за поддръжка поставя нов еталон в автомобилната индустрия”.

<< Обратно към новините