Виена с нови електрически автобуси

05.08.2013

Виена с нови електрически автобуси

Австрийската столица е първият град в Европа, който използва само електрически автобуси за транспорт в градския центъра. Това стана възможно след едногодишен период на изпитания...

[✕]

Австрийската столица е първият град в Европа, който използва само електрически автобуси за транспорт в градския центъра. Това стана възможно след едногодишен период на изпитания.

Виена разполага с една от най-големите трамвайни мрежи. Релсовият път на града е с дължина от 227 км. С разрастването на града се развива много силно подземната железница, както и автопарка от автобуси задвижвани с газ. С напредване на технологиите обаче идва ред и на електробусите. Градската управа взе решение да пусне в употреба 12 автобуса, задвижвани с електрическа енергия. Машините могат да се движат автономно само 15 минути, след което трябва да презаредят батериите си. За дозареждане по време на работа ще се използва контактната мрежа над трамвайните линии. А през нощта акумулаторите ще се зареждат цялостно.
Новите автобуси ще могат да превозват максимално по 40 човека. Цената им е 2 пъти по-висока от на дизеловите автобуси, но и разходите за енергия са  значително по-малки. Предвижда се в бъдеще всички автобуси на Виена да бъдат електрически.

<< Обратно към новините