НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. КАМИОНИ! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Лекотоварната гама на Opel – по-безопасна и икономична от всякога

сп. Логистика, 2013, бр.6
11.07.2013

Opel е сред производителите на лекотоварни автомобили, които успяха да увеличат пазарния си дял в условията на криза. На какво се дължи доброто представяне на германския концерн – това се опитахме да разберем по време на тестовата програма, организирана от Opel на собствената му писта в Дуденхофен (Германия).

[✕]

Opel е сред производителите на лекотоварни автомобили, които успяха да увеличат пазарния си дял в условията на криза. На какво се дължи доброто представяне на германския концерн – това се опитахме да разберем по време на тестовата програма, организирана от Opel на собствената му писта в Дуденхофен (Германия).

 

[✕]


В края на юни Opel организира тестдрайв на пълната си лекотоварна гама в лицето на актуалните модели Combo, Vivaro и Movano. Тестовете в Дуденхофен имаха за цел да демонстрират върховото ниво на безопасност и разнообразието от модификации в портфолиото на германския производител.
Понастоящем Opel предлага на пазара над 330 различни заводски версии на своите три модела. Практически марката е в състояние да покрие абсолютно всички индивидуални изисквания в категорията на вановете с обща маса до 4,5 тона.
Най-популярният лекотоварен модел на Opel е Vivaro, който държи 9,33% от целия европейски пазар в сегмент D със своите 42 749 продажби през 2012 г. Следват го Combo (21 869 бр.; 2,92% от сегмент B) и Movano (13 579 бр.; 2,33% от сегмент E), като не бива да забравяме CorsaVan и AstraVan с техните над 9000 продажби.
Vivaro се произвежда в завода на Vauxhall в Лутън (Великобритания), на една поточна линия с Renault Trafic (същата фабрика ще отговаря и за производството на следващото поколение на Vivaro, чийто дебют се очаква през 2014-а). Movano също е плод на сътрудничеството между Opel и Renault, но производството му е локализирано в Батили (Франция). Компактният Combo пък се сглобява заедно с Fiat Doblo в Бурса (Турция).
Всички модели са конструирани с цел постигането на минимални експлоатационни разходи и са оборудвани със съвременни двигатели, отговарящи на екологичните норми Евро-5. Combo и Movano се предлагат и в комплект с енергоспестяващата система Start/Stop.
Комфортната автоматизирана скоростна кутия Easytronic вече е на разположение и при трите модела, а новите информационни системи на Vivaro и Movano включват възможност за комуникация посредством Bluetooth и опционална навигация с SD карта.
Цялата лекотоварна гама на Opel се оборудва серийно с въздушна възглавница за шофьора, триточкови предпазни колани с обтегачи на предните седалки, системи ABS и EBD. Електронната стабилизираща програма ESP също е част от стандартната екипировка на пътническите модификации на Combo, Vivaro Life и версиите на Movano със задно предаване.
Изпитанията в Дуденхофен, които включваха лосов тест, „змейка” и аварийно спиране от 100 км/ч, доказаха превъзходното сработване на всички системи за безопасност, като вариантът на Movano със задно предаване се отличи с най-къс спирачен път върху мокра настилка. Паралелно с това бяха демонстрирани възможностите на фабричните трансформации, предлагани от Opel.
Всъщност терминът „фабрични” не е съвсем точен, тъй като става дума за трансформации, извършвани от поддоставчици на Opel, сертифицирани от автомобилния производител в уверение на това, че изделията им се отличават с качество на нивото на самите автомобили.
Кампанията по сертифицирането на партньорите на Opel е стартирала в края на миналата година и досега са одобрени около 100 различни типа трансформации, предоставяни от 50 фирми из цяла Европа. До края на 2013 г. се очаква Opel да издаде сертификати за поне още 100 трансформации.
Допълнителното оборудване включва хладилни или изотермични надстройки, медицински, полицейски или пожарникарски аксесоари, средства за транспортиране на инвалиди, допълнителни рафтове, прегради, врати, рампи, падащи бордове и т.н. Самосвални версии, пълноприводни варианти, модификации с въздушно окачване – всички те са на разположение на клиентите на Opel.
Важно предимство на всички трансформации е възможността те да се поръчват директно през дилърската мрежа на Opel и да ползват стандартната заводска гаранция на самите автомобили. Клиентите на марката от Рюселсхайм ще могат да се възползват и от двете й най-нови услуги – Opel FlexCare и Opel 4 Business.
Програмата FlexCare е фокусирана върху малките автопаркове, за които Opel предлага удължена гаранция, безплатна пътна помощ и безплатна диагностика. Кампанията ще стартира първо в Италия и Унгария, а през четвъртото тримесечие от годината ще бъде разпространена из цяла Европа.
Услугата 4 Business пък е насочена към големите корпоративни клиенти, покривайки всички техни нужди чрез сключването на един-единствен договор. Тя също включва безплатна пътна помощ, която е на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Очаква се предлагането й да стартира в средата на 2014 г.
Надяваме се дотогава да бъде представено и съвсем новото Vivaro, а междувременно най-нетърпеливите фенове на Opel могат да обърнат внимание на специалната серия Color Line Edition. 

Красимир Кирилов

<< Обратно към новините