12-метров електрически Solaris Urbino 12

06.06.2013

12-метров електрически Solaris Urbino 12

Фирмата производител на автобуси от Полша Solaris представи новата линия по която работи за развитие на своя модел Urbino 12. За пръв път след представянето си през 2011 г. автобусът получава електрически задвижване...

[✕]

Фирмата производител на автобуси от Полша Solaris представи новата линия по която работи за развитие на своя модел Urbino 12. За пръв път след представянето си през 2011 г. автобусът получава електрически задвижване.

Urbino 12 е 12-метров, с нисък под, а електрическото задвижване би трябвало да го направи идеалният градски автобус. Конфигурацията напълно съвпада с желанията на транспортните оператори. За да ги задоволят конструкторите на фирмата са използвали четириполюсен асинхронен електродвигател в комбинация с литиево-йонни акумулаторни батерии. Мощността и капацитетът им могат да се адаптират към маршрута, по който се използва автобусът. Енергията от батериите се използва не само за двигателя. С нея се захранват и допълните агрегати, като климатичната инсталация, помпата за сервоусилвателите и механизмите за вратите. Компонентите, които в конвенционалните модели се задвижват от дизеловия двигател, са заменени с електрически. 
От Solaris предлагат и различни решения за презареждане на батериите. Едната възможност е чрез включване към електрическата мрежа или към. Втората е чрез индуктивно зареждане. Под пода на автобуса да се монтират бобини, които получават енергия от бобини, монтирани под пътя на спирки или през определено разстояние. В този вариант водачът не трябва да напуска кабината. Друга възможност е на покрива на автобуса да се монтират контакти, които при престой на спирка да получават енергия от специално монтирани устройства. По този начин може да се гарантира мобилността на превозното средство през целия ден.
Електробуси на Solaris от по-късия модел 9-метров Urbino са демонстрирани, тествани или доставени в 30 европейски града, като са показали, че могат да превозват пътници при всякакви атмосферни условия.

<< Обратно към новините