Първи снимки на завода за електрически автобуси в Брезник

16.05.2013

Първи снимки на завода за електрически автобуси в Брезник

В интернетстраницата на Булминерал ООД са публикувани първи снимки от завода за електрически автобуси на Auto Group Motors в Брезник. Както писаха списание КАМИОНИ и www.kamioni.bg, съоръжението бе напълно готово още в първите дни на 2013 г. и предстоеше оборудването му...

[✕]

В интернетстраницата на Булминерал ООД са публикувани първи снимки от завода за електрически автобуси на Auto Group Motors в Брезник. Както писаха списание КАМИОНИ и www.kamioni.bg, съоръжението бе напълно готово още в първите дни на 2013 г. и предстоеше оборудването му.

Както се вижда от снимките заводът на  Auto Group Motors в Брезник е ново, просторно и модерно съоръжение. Договорът за създаване на съвместното дружество Auto Group Motors между китайския концерн BYD (Build Your Dreams – Изгради мечтите си - б. р.) и българската енергийна компания Булминерал ООД бе подписан на 11 декември 2012 г. Участието в съвместното дружество е 50 на 50. Според договора BYD, най-големият производител на батерии и електрически автобуси в света и Булминерал трябва да изградят и пуснат заедно завода за напълно електрически автобуси в Брезник, Пернишко. Това е първата джойн-венчър компания в Европа за производство на електробуси и първата задгранична джойн-венчър фирма на китайският производител BYD.
Заводът на  Auto Group Motors всъщност е на територията на някогашният завод за алуминиева дограма. Обектът е купен и реновиран от Булминерал. Покритата производствена площ е около 10 дка, като едното хале е наследено от стария заводи и е обновено, а другото е изградено на гола поляна.
BYD е сред световните лидери в производство на енергоспестяващи продукти, LED-осветление, соларни панели, електрически автомобили и автобуси, зарядни станции за електромобили. Според китайските партньори на територията на завода в Брезник могат да бъдат произвеждани между 40 и 60 автобуса на месец. В бъдеще дейността в България може да се разшири с изграждане на машиностроителен парк за производство на LED-осветление, соларни панели, енероспестяващи продукти, зарядни станции за електромобили.

<< Обратно към новините

Галерия