В царството на VanHool

сп. Камиони, 2013, Бр. 3
29.03.2013

Белгийците стартират фабриката си в Скопие до края на 2013 г.

В царството на VanHool

Белгийският производител на автобуси VanHool организира в средата на март посещение в завода си за членовете на международното жури Автобус на годината. Това ни даде възможност да надникнем в един наистина уникален завод, да видим от близо изключително богатата гама на производителя – може би една от най-широките в бранша...

[✕]

Белгийският производител на автобуси VanHool организира в средата на март посещение в завода си за членовете на международното жури Автобус на годината. Това ни даде възможност да надникнем в един наистина уникален завод, да видим от близо изключително богатата гама на производителя – може би една от най-широките в бранша. За десерт бе оставена възможността за тестово шофиране на пет от моделите на VanHool.

Признавам си, че VanHool за мен винаги е била колкото интересна, толкова и загадъчна марка. По време на изложения съм имал възможност да видя богатата гама от градски, междуградски и туристически автобуси на белгийците, и дори да попътувам с някои от тях. В България по пътищата се срещат представители на марката, но почти всички са внесени като употребявани. Но общо взето досегът ми до VanHool се изчерпваше с това. Ето защо ми бе любопитно какво точно ще видя в Белгия. Без преувеличение – видяното надмина очакванията ми!

Градът VanHool
Заводът на VanHool e в малкото белгийско градче Кьонигсйоикт – на 30 км от Брюксел и в близост до Лиер. Град в града е точното определение, защото по площ фабриката е съизмерима с останалата част на населеното място. Впечатлението за това се засили, когато в 16,15 ч сирена обяви края на работния ден и над 4000 работници и служители потекоха в безкрайна върволица през входа на завода. А VanHool има асемблираща фабрика и в Бри, където се произвеждат автобусите с марката EOS. Годишното производство на компанията е около 1400 автобуса и… над 4000 ремаркета, полуремаркета, цистерни, които също излизат от Кьонигсйоикт – дивизията за търговски превозни средства. Пред завършване е и асемблиращ завод в Скопие, в съседна Македония, откъдето до края на 2013 г. ще излязат първите автобуси.

От игла до конец
Заводът в Кьонигсйоикт с чиста съвест може да се нарече уникален. Защото, като се изключат силовото предаване – двигател, предавателна кутия, мостове, както и окачването и кормилното управление, и някои  от системите – като климатикът, всичко останало се произвежда тук. И то - до последния пластмасов или дървен детайл по каросерията.
Производството стартира от едната страна на съвсем нормална градска улица. Металните елементи за каросерията се разкрояват, след което се заварява и оформя скелетът на автобуса. Между другото, ако някой смята, че в автобусното производство не може да се постигне голяма степен на автоматизация – да отскочи до Кьонигсйоикт. За да види как роботи извършват по-голямата част от заварките, а прецизни лазери изрязват и оформят хиляди дребни детайли. През улицата готовият скелет се транспортира в другата част на завода където се прави оборудването му на някоя от трите поточни линии. Производството е на модулен принцип. След монтирането на силовата линия и мостовете се прави вътрешното оборудване и окабеляването, монтират се седалките - собствено производство. Движейки се по поточната линия продуктът постепенно добива вид – монтират се напълно готовите и оборудвани странични стени на каросерията, върху тях поляга таванът, след това идва ред на предната и задната маски. И след това – обратно през улицата и всичко по реда си, боядисване, брандиране, проби и пътни тестове.
Ясно е че при такова производство  в завода на VanHoll видяхме цели малки фабрики – дърводелска, за пластмасови детайли, за седалки, шивачен цех, за сглобяване на елинсталации…

Гамата  
Пълната гама на VanHool е толкова голяма, че само изброяването на моделите с основните им параметри би ни отнело няколко страници. Производителят предлага автобуси – градски, междуградски и туристически, двуетажни автобуси. Дължините са от 9 м до 25 м, като в диапазона от 9 м до 15 м предлаганите варианти са през метър. За по-интересните модели от това разнообразие ще разкажем в някой от следващите ни броеве. Сега ще споменем само, че общият брой на модификациите, които се произвеждат за Европа, САЩ, Близкия Изток, Северна Африка е 59! Моделите за Европа се оборудват с двигатели от DAF Paccar или от MAN, а за щатите изборът е между Cummins   и Detroit Diesel. В гамата има метанови, хибридни, електрически автобуси, единични и съчленени тролейбуси.
Не можем да не споменем обаче производството Taylor Made, с което във VanHool се гордеят много. Това е производство на автобуси по мярка на клиента, способно да задоволи всякакви хрумвания и прищевки. Снимането на това производство е забранено, но разказването не е. В завода в момента на визитата ни се работеше върху двуетажен автобус на цена над 550 000 евро. Първия му етаж е кухня, на която могат да завидят много български домакинства. Вторият прилича на луксозен бароков салон. В съседство се правеше друг дабълдекер с възможност за бърза трансформация (за 5 минути) на седящите места в пълноценни легла при запазване на броя им. В един от цеховете се работеше върху пожарен автобус, а през годините във VanHool са правили дори затворнически автобус с две редици единични килии.    

Защо Скопие?
Първата задача на скопското подразделение на VanHool е да изпълни голяма поръчка за САЩ, където VanHool от години има огромен пазар както на градски така и на междуградски и туристически модели. В момента според Филип ван Хоол, изпълнителен директор и собственик на компанията, конкуренцията на американския пазар е засилена под натиска на производители от Китай, Мексико и Турция. Това е и една от причините за изграждането на завод в Македония – да се постигне евтин продукт, който първо да е конкурентен на пазара в САЩ и след това – в Европа. За това в Белгия вече бе започнало производството на прототип на новия модел CX, който ще се асемблира в Скопие. До САЩ автобусите ще стигат от пристанище в Белгия. А от Скопие до там, на собствен ход, като това ще е последен пътен тест за тях преди предаването на кллиента.
А защо - в Скопие? На този въпрос Филип ван Хоол отговаря така: „Имахме идея за Турция. Но те имат силно собствено производство и срещнахме големи бюрократични спънки. В Македония имаме пълно съдействие от държавата – в лицето на премиера и министрите, и нещата вървят бързо“.  А защо не – България? Отговорът на този въпрос бе любезна усмивка и смяна на темата с по-приятна…

 


                           Кои са VanHool                          
Van Hool е семейна фирма, създадена през 1947 г. от Бернард ван Хоол. За това не е чудно, че и досега по-голямата част от висшия мениджмънт в компанията е с фамилия Ван Хоол. Компанията има репутация на качествен производител, който прилага най-съвременните технологии и методи на производство. За продуктовата гама на Van Hool е характерна висока степен на стандартизация и гъвкавост.
 

<< Обратно към новините