Половин час зад волана на новия Arocs

сп. Камиони, 2013, Бр. 3
29.03.2013

Половин час зад волана на новия Arocs

Премиерата на новия камион за строителството на Daimler - Arocs, се състоя в края на януари тази година, а в началото на март представител на списание КАМИОНИ, имаше шанса да седне зад волана на два модела Arocs - 41-тонни 8х4 и 8х8 на тестовия полигон в градчето Отигхайм...

[✕]

Премиерата на новия камион за строителството на Daimler - Arocs, се състоя в края на януари тази година, а в началото на март представител на списание КАМИОНИ, имаше шанса да седне зад волана на два модела Arocs - 41-тонни 8х4 и 8х8 на тестовия полигон в градчето Отигхайм. Теренът е зимен, снежен и разкалян, но за Arocs това не е проблем. Автоматизираният предавателен механизъм PowerShift 3, който е стандарт при тези камиони, се представи много добре особено в специалния си офроуд режим.

Полигонът в Отигхайм е специално предназначен за тестване в офроуд условия. Той ми е познат, защото съм била вече тук на тестове с Zetros и Fuso Canter 4x4 и знам, че предоставя възможност за стръмни изкачвания и спускания по офроуд терен.
Arocs е нов камион с много и различни приложения - той включва варианти от 18 до 41 т обща маса, колесни конфигурации от 4х2 до 8х8 и всички междинни вариации между тях, може да се поръчва с 14 варианта на кабини. Разбира се, всички модели Arocs отговарят на еконормите Евро-6. Това е първи тест на Arocs и производителят ни е приготвил два от най-тежките модели - самосвал Arocs 8х8 с двигател с мощност 510 к.с. с 16-степенен ръчен предавателен механизъм и самосвал 8х4, 421 к.с. с 12-степенен автоматизиран механизъм, като управлението на предавките се прави от Mercedes PowerShift 3 - най-новата версия, при която софтуерът е усъвършенстван за най-различни режими на работа.
Стандартно Arocs ще се предлага с автоматизиран предавателен механизъм PowerShift 3, което е новост в света на камионите за строителство. На пък привържениците на ръчното превключване на скоростите също имат избор - между вариантите с 9 или 16 предавки.
Стартирам с версията 8х8. Тъй като теренът не е лек, през цялото време използвам crawler функцията - при нея предавателното отношение на предавките е по-ниско, което позволява бавно придвижване по строителни площадки, кариери и други. След известно каране по сравнително равен офроуд терен, при което максималната ми скорост стига до 30 км/ч на трета предавка, се насочваме към изкачване на 30% наклон. Разполагам с всякакви блокировки на диференциала и за по-сигурно съм ги включила, предавката е първа, давам газ и „моят” напълно натоварен самосвал поема уверено нагоре. След изкачването следва и стръмно спускане - включвам ретардера на последната пета степен и пускам камиона. Оказва се, че даже мога да мина и с по-малко спирачно усилие от максималното.
Трябва да подчертая, че дори и тези най-тежки варианти 41-тонните 8х8 самосвали могат да се предлагат и с автоматизирани скоростни кутии.
Вторият път карам версия 8х4 - двигателят е малко по-маломощен в сравнение с предишния самосвал - той е OM 471 12,8 л и ми осигурява максимална мощност 421 к.с. при 1800 об/мин, а максималният въртящ момент е 2100 Нм, постижим при 1100 об/мин. Още с качването в кабината ми прави впечатление, че тунелът в тази кабина (която е къса -  ClassicSpace с широчина 2,3 м) е значително по-нисък от този в предния камион. Справката в техническата спецификация показва, че тунелът е с височина 170 мм , докато с по-мощния двигател в предната кабина тунелът е 320 мм. Воланът и панелът с инструментите не са новост, тъй като те са ми познати от новия Actros. Въобще при цялата нова гама на Mercedes-Benz - Atego, Arocs, Antos и Actros, панелът с инструментите е един и същ.
Този самосвал е оборудван с 12-степенна автоматизирана скоростна кутия и само с моторна спирачка, която мога да включвам на три степени и която ми осигурява максимално спирачно действие 400 кВт при 2300 об/мин. Това е високопроизводителната моторна спирачка, с която могат да се оборудват камионите Arocs и по принцип е опция. Режимите на работа на предавателния механизъм са три - ръчен, power и offroad. Трите режима ги превключвам много лесно от лостче, разположено вдясно на кормилната колона. Все пак сме на офроуд терен и затова включвам на offroad режима, при който превключването на предавките става при по-високи обороти на двигателя и също така е по-бързо макар и малко за сметка на комфорта.  Но бързото превключване на скоростите определено е плюс при трудните терени. Докато се движим пак по сравнително равния, но разкалян терен ми прави впечатление, че PowerShift 3 превключи директно от първа на трета предавка - виждам това на дисплея, който ми дава пълна информация на какъв режим съм и на коя предавка. На дисплея мога и да видя зададените блокировки на диференциала, както и още хиляди други неща.
Имам и функция за пълзене (creeping), която се активира от бутон на контролното табло и мога да я включа и изключа, когато поискам. Тази функция е позната от леките автомобили с автоматични скоростни кутии - когато си вдигнем крака от спирачката, автомобилът започва леко да се движи много плавно, без да подаваме газ. Същото е и тук - creeping функцията позволява на 41-тонния самосвал да се придвижва съвсем бавно и плавно, което е полезно при неравен терен.
Отново изкачваме 30% наклон. Тук подавам съвсем леко газ в началото преди да започне стръмния участък, за да избегна превключването към по-висока предавка и когато вече съм на наклона, давам пълна газ и камионът се изкачва по нанагорнището с постоянна скорост. Да си призная при изкачването се чувствах по-сигурна с по-мощната версия, но това е само лично впечатление. Отново пускаме стръмно надолу и моторната спирачка, която използва декомпресия, доказва своята ефективност. Тук полигонът прави доста рязък завой на ляво, при който установявам добрата маневреност на Arocs.
Това бяха само първи бързи впечатления от новия Arocs, но още отсега можем да обещаем, че в следващия брой ще има по-подробна информация също от първа ръка от по-продължителен тест на повече и по-разнообразни модели от новите камиони Mercedes-Benz за строителството.

Отигхайм - София

 

Снежина Баджева

<< Обратно към новините

Галерия