Renault Kangoo Z.E. – Международен ван на 2012 година

25.11.2011

Renault Kangoo Z.E. стана първият електрически модел – носител на най-престижното отличие в света на лекотоварните автомобили: Международен ван на 2012 година. Наградата беше връчена на френския производител късно снощи по време на официална церемония в рамките на изложението Trailer в Кортрейк, Белгия, от председателя на журито Питър Вийман. Като основна причина за историческата победа на електромобил в класацията Вийман посочи новаторската конструкция и изключително ниските разходи за покупка и експлоатация на Kangoo Z.E...

[✕]

Renault Kangoo Z.E. стана първият електрически модел – носител на най-престижното отличие в света на лекотоварните автомобили: Международен ван на 2012 година. Наградата беше връчена на френския производител късно снощи по време на официална церемония в рамките на изложението Trailer в Кортрейк, Белгия, от председателя на журито Питър Вийман. Като основна причина за историческата победа на електромобил в класацията Вийман посочи новаторската конструкция и изключително ниските разходи за покупка и експлоатация на Kangoo Z.E.

Френският модел събра 104 от 168 възможни точки и спечели наградата в оспорвана битка с новото Iveco Daily, за което остана почетното второ място (87 т.). Сред останалите кандидати бяха още новите (Евро-5) модификации на Fiat Ducato (27 т.), VW Caddy (23 т.), Ford Transit (21 т.) и VW Crafter (13 т.). При всички тях обаче става дума само за частични технически промени в рамките на текущата година, докато Kangoo Z.E. блести с изцяло нова бизнес стратегия за масово навлизане на пазара, при която купувачът не се ангажира с покупката на скъпите акумулатори, а плаща наем за тях – по 72 евро на месец.

Ключов въпрос при лансирането на Kangoo Z.E. на пазара е изграждането на мрежа от зарядни станции, както и подкрепата от страна на местните органи на управление – показател, по който източноевропейските страни (вкл. България) засега отстъпват. Ето защо преднината на френския ван пред Iveco Daily се обуславя най-вече от вота на журналисти от Западна Европа. В международното жури членуват представители на 24 европейски държави, сред които и България в лицето на инж. Красимир Кирилов от Българска Транспортна Преса.

Повече подробности за Renault Kangoo Z.E. можете да прочетете в следващия брой (декември) на сп. КАМИОНИ / приложение ВАНОВЕ.

www.vanove.bg

<< Обратно към новините