Nissan NV200 - „Международен ван на 2010 година”

17.11.2009

Nissan NV200 беше избран за „Международен ван на 2010 година” от жури, съставено от журналисти на водещи автомобилни издания от 23 европейски държави. Отличието се връчва всяка година на лекотоварният автомобил, който е допринесъл най-много за подобряването на транспортната ефективност. През тази година Nissan NV200 събра 107 т. от максималните 160 т., следван от новото Iveco EcoDaily със 76 т. и от Volkswagen Transporter T5 с 51 т...

[✕]

Nissan NV200 беше избран за „Международен ван на 2010 година” от жури, съставено от журналисти на водещи автомобилни издания от 23 европейски държави. Отличието се връчва всяка година на лекотоварният автомобил, който е допринесъл най-много за подобряването на транспортната ефективност. През тази година Nissan NV200 събра 107 т. от максималните 160 т., следван от новото Iveco EcoDaily със 76 т. и от Volkswagen Transporter T5 с 51 т.

Журито беше особено впечатлено от факта, че Nissan е създал лекотоварен автомобил, който поставя нови стандарти със съотношението си между вътрешни и външни размери. При външна ширина от само 169 см японският ван разполага с вътрешна ширина на нивото на повечето конкурентни модели. Комфортът на кабината и ниските нива на шум при движение с висока скорост също са допринесли за големия точков актив на NV200.

Като аргументи за избора си гласувалите журналисти изтъкват още високото качество на сглобките, вниманието към детайла и безпрепятствената видимост от мястото на водача във всички направления. Списъкът с опциите му включва стабилизираща система ESP, камера за заден ход, сгъваема предна дясна седалка и регулируема преграда между пътническото и товарното пространство.

Пътните тестове са показали, че NV200 се отличава с малък радиус на завой и пътно поведение на нивото на леките автомобили. Що се отнася от транспортната ефективност полезният обем на вана достига 4,2 куб. м, което е с 20-25% повече от преките му конкуренти. Вътрешната му височина е една от най-големите на пазара, а товарният му праг - един от най-ниските. Разстоянието между арките на колелата е достатъчно за безпрепятственото натоварване на два европалета, за чието укрепване са осигурени множество удобни фиксиращи халки.

Дизайнът на NV200 се характеризира с индивидуалност и приятно съчетание от японско и европейско излъчване. Продажбите му в Япония вече са стартирали в две модификации - товарна и пътническа, а пазарният му дебют в Европа ще се състои през този месец. Nissan е първият производител на ванове в света, който е конструирал новия си „глобален” модел с идеята той да се продава едновременно в Азия, Европа и Северна Америка. За целта NV200 ще разчита на атрактивни цени, произтичащи от обмена на компоненти с Renault.

Що се отнася до екологичните стандарти, изпълнявани от новоизбрания „Ван на годината”, те при всички положения са Евро-5, а дизеловите двигатели дори са оборудвани с филтър DPF за твърди частици (сажди). Наскоро Nissan обяви, че вторият изцяло електрически модел на компанията, който ще бъде внедрен в серийно производство, ще бъде базиран именно на платформата на NV200.

Понастоящем NV200 се произвежда само в Япония, но през този месец се очаква да стартира и европейското му производство. През 2010 г. моделът ще бъде усвоен и от завода на Nissan в Китай.

www.vanove.bg

<< Обратно към новините