Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Iveco ще произвежда Daily Electric в Бразилия

02.10.2009

Малцина знаят, че Iveco беше един от първите производители на ванове, които експериментираха с електрически системи за задвижване още през 80-те години на миналия век. Ето че, след като първото електрическо Daily стана родоначалник на екологичните ванове през 1986 г., през тази есен Iveco реши да пусне в серийно производство новия модел Daily Electric…

[✕]

Малцина знаят, че Iveco беше един от първите производители на ванове, които експериментираха с електрически системи за задвижване още през 80-те години на миналия век. Ето че, след като първото електрическо Daily стана родоначалник на екологичните ванове през 1986 г., през тази есен Iveco реши да пусне в серийно производство новия модел Daily Electric.

Проектът е дело на сътрудничеството между Iveco и Itaipu Binacional - бразилска компания, собственик на най-голямата ВЕЦ в света (на границата между Бразилия и Парагвай). Първоначално Daily Electric ще бъде тестван като прототип в реални условия на експлоатация, при което трябва да се установи практическата приложимост на трите задвижващи натрий-никел-хлоридни акумулатора Zebra Z5.

Прототипът е изграден на базата на Daily 55C - шаси с двойна кабина, и е оборудван със система за регенериране на енергията, отделяна по време на спиране. Системата е подобна на KERS (Kinetic Energy Recovery System), която се използва във Формула 1 и служи за допълнително зареждане на акумулаторите. Пробегът на Daily Electric с едно зареждане е 100 км, а максималната му скорост е 70 км/ч.

Ако тестовете се окажат успешни, серийното производството на Daily Electric ще стартира в същия завод, където в момента се произвежда Fiat Palio Electric. Първите 10 бр. от прототипа са собственост на Itaipu Binacional, но проектът предвижда моделът да бъде предложен и на други компании от Бразилия и Аржентина, които вече проявяват интерес.

Iveco и Itaipu Binacional вече планират втори прототип, базиран на друга модификация на Daily, за началото на 2010 г.

www.vanove.bg

<< Обратно към новините