Peugeot Expert / Citroёn Jumpy / Fiat Scudo - „BG ван на 2008 година”

13.12.2007

Тризнаците Peugeot Expert, Citroёn Jumpy и Fiat Scudo бяха обявени за „Ван на 2008 година в България”, след като получиха максималния брой гласове на упълномощените за целта журналисти. През тази година лекотоварното трио, плод на дългогодишния джойнт-венчър между Fiat и PSA Peugeot Citroën, беше без конкуренция за отличието, тъй като според смехотворния регламент на ПАК (Прес Авто Клуб) в надпреварата имаха право да участват само автомобили с товароносимост над 1 тон…

[✕]

Тризнаците Peugeot Expert, Citroёn Jumpy и Fiat Scudo бяха обявени за „Ван на 2008 година в България”, след като получиха максималния брой гласове на упълномощените за тази цел журналисти. През тази година лекотоварното трио, плод на дългогодишния джойнт-венчър между Fiat и PSA Peugeot Citroën, беше без конкуренция за отличието, тъй като според смехотворния регламент на ПАК (Прес Автоклуб България) в надпреварата имаха право да участват само автомобили с товароносимост над 1 тон.

Конструираните и произвеждани във Франция ванове се отличават с товарен обем между 5 и 7 куб. м (в зависимост от дължината и височината на избраната каросерия), а товароносимостта им варира в диапазона 1000-1200 кг. Профилът на товарния отсек позволява да се превозват стандартни европалети с размер 120 х 80 см.

За задвижването се разчита на два турбодизела с работен обем 1,6 л (90 к.с.) и 2,0 л (120 или 136 к.с.), които са оборудвани с последно поколение горивни уредби от типа Common Rail и отговарят на актуалните екологични норми Евро-4. По-малкият мотор се предлага в комплект с 5-степенна механична скоростна кутия, докато двулитровите агрегати са в комбинация с 6-степенни трансмисии.

Серийното оборудване за безопасност включва антиблокираща спирачна система ABS, електронна система за разпределение на спирачното усилие EBD и автоматичен авариен усилвател на натиска върху спирачния педал HBA. В списъка с опциите попада електронната стабилизираща програма ESP, както и въздушното окачване на задния мост. Цените на базовите модели стартират от 29 120 лв. без ДДС (Peugeot Expert).

В останалите категории с победата се поздравиха Mazda 2 (Лек автомобил на годината), Nissan X-Trail (4x4 на годината), Dacia Logan Van (MPV на годината), Mercedes-Benz Atego (Камион на годината) и Volvo 9700 (Автобус на годината).

www.vanove.bg 

 

<< Обратно към новините