Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Тестове на автобуси VanHool

18.03.2013

Производството на белгийската марка в съседна Македония стартира до края на 2013

Тестове на автобуси VanHool

Белгийският производител на автобуси VanHool за първи път в 67-годишната си история организира тестови шофирания за журналисти на част от гамата си. Тестовете се проведоха в средата на март по улиците и в околностите на белгийското градче Кьонигсйоикт, където е заводът на VanHool.

[✕]

Белгийският производител на автобуси Van Hool за първи път в 67-годишната си история организира тестови шофирания за журналисти на част от гамата си. Тестовете се проведоха в средата на март по улиците и в околностите на белгийското градче Кьонигсйоикт, където е заводът на VanHool. Участие в тестовите шофирания като водачи и пътници взеха членовете на международното жури Автобус та годината, сред които и представител на списание КАМИОНИ.

На разположение за тестови шофирания бяха пет от моделите от изключително богатата гама на Van Hool. Туристическата гама бе представена от два модела от серията TX, лансирана за първи път по време на Busworld Kortrijk 2011. TX 17 Astron  е триосен, 14-метров туристически автобус от висок клас с двигател Paccar-DAF. TX 16 Alicron пък e двуосен, 13-метров туристически автобус с двигател от MAN.
С два продукта производителят демонстрира иновациите в гамата си от градски автобуси=  Нископодовият 13-метров триосен градски автобус с водородни горивни клетки А 330 FC е познат от няколко години в Европа. Предоставеното за тест превозно средство е обиколило доста градове на стария континент и вече е навъртяло над 85 000 км.
Като излязъл от бъдещето обаче изглеждаше двойносъчлененият ExquiCity, чиято премиера също беше по време на Busworld Kortrijk 2011. Гигантът е дълъг почти 24 метра. Предлага се като хибрид – дизелов или CNG, като автобус с водородни горивни клетки, като тролейбус с хибридно задвижване или като електрически автобус. Подходящ е за BRT-трасета и вече се експлоатира в Милано, Барселона, редица белгийски градове, а в момента заводът изпълнява голяма поръчка за Метц, Франция.
За десерт домакините предложиха за тестване и един от моделите си, предназначени за пазара в САЩ. С2045 всъщност е презокеански вариант на T9, предшественика на ТХ. Дълъг е почти 14 метра, на три моста, като задните оси не са завиващи. Според щатските стандарти е широк 2600 мм, а предното стъкло е разделено на две. Двигателят му е Detroit Diesel. В момента в заводите в Конигсйоикт пък върви производство на прототип серията CX. Това е нов нискобюджетен модел, който ще се произвежда във версии за САЩ  и за Европа в строящия се сега в Скопие завод на Van Hoоl. Производството в съседна Македония трябва да стартира през 2013 г.

Повече за тестовете и за уникалния завод на Van Hoоl – в априлския брой на списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ

<< Обратно към новините

Галерия