Български студенти с проект за електрически автобус

26.02.2013

Български студенти с проект за електрически автобус

Автобус, задвижван от електричество, е разработка на четирима студенти от Техническия университет в София. Тази идея, ще получи финансиране от Johnnie Walker. Проектът е разработен в наскоро учредения Център за иновации и предприемачество в университета...

[✕]

Автобус, задвижван от електричество, е разработка на четирима студенти от Техническия университет в София. Тази идея, ще получи финансиране от Johnnie Walker. Проектът е разработен в наскоро учредения Център за иновации и предприемачество в университета.

Целта на проекта е да се разработи най-екологичният възможен наземен транспорт, чиято крайна цена е сравнима със среден клас автомобил, а разходите му за поддръжка са в пъти по-ниски от стандартните.
Близо 630 идеи са били подадени за участие в конкурса Keep Walking Bulgaria, организиран от Johnnie Walker. Участниците е трябвало да споделят своите лични идеи, които биха допринесли за прогреса на страната ни. Затова и мотото на проекта е „Всяка твоя крачка е крачка напред за България”. Лице на кампанията Keep Walking Bulgaria е най-успешният български плувец Петър Стойчев.
Друга отличена идея е „Колелиния” на архитекта Мартин Ангелов. Той възнамерява да направи въздушна велоалея, която да се превърне в туристически веломаршрут. Иновативният проект вече е спечелил международна архитектурна награда в конкурса „Преосмислянe на градското придвижване”, а полученото финансиране ще е достатъчно изграждането на тестова отсечка.

<< Обратно към новините