Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Volvo достави 74-тонен е-камион на превозвач в Гьотеборг

03.07.2023

Volvo достави 74-тонен е-камион на превозвач в Гьотеборг

Volvo Trucks достави електрически камион, който може да тегли до 74 тона за тежък транспорт на превозвач в Гьотеборг. Камионът с две ремаркета има дължина 32 метра.

[✕]



„Искаме да покажем, че изцяло електрическите решения работят и в приложения с голямо тегло и висока степен на използване. Заедно с Mattson Åkeri, Шведската транспортна администрация и няколко други партньори, сега разглеждаме как можем да оптимизираме работата на електрическия камион, включително как зареждането трябва да се извършва по най-ефективния начин“, обяснява Лена Ларсон, ръководител на проекта на проектът HCT в рамките на технологичната организация на Volvo.

Електрическият камион, който се тества, е Volvo FH Electric 6X4 и се зарежда със зелено електричество от двете бързи 180 кВт зарядни устройства, които Mattsson Åkeri е инсталирал в депото на компанията в Арендал. В дългосрочен план камионът ще се движи и между Гьотеборг и град Борос, на 70 км от Гьотеборг.

„Транспортът на дълги и тежки товари с помощта на електричество досега работи много добре и можем да превозваме толкова товари, колкото при дизелов камион“, казва Ян-Олоф Матсон, главен изпълнителен директор на Mattson Åkeri. „Камионът работи по 12 часа на ден, със спиране за зареждане, когато шофьорът си взима почивка. Зареждаме със зелено електричество и по този начин нямаме емисии на CO2. Безшумната, електрическа работа означава и по-добра работна среда за водача.“

Превозното средство е пример за транспорт с голям капацитет (HCT), което Volvo Trucks вярва, че е положително развитие на електромобилността.

„Идеята е HCT да допринесе за по-ниски транспортни разходи, намалено въздействие върху околната среда, по-голяма безопасност на движението, намалено износване на пътя и по-ниски разходи за поддръжка. В Европа има редица текущи и планирани HCT проекти. Един пример е Финландия, където е разрешено да се шофира със 76 тона допустима максимална маса и 34,5 метра камиони по повечето пътища. Друга такава страна е Швеция, където е разрешено да се карат 74 тона (пътна мрежа BK4) и да се тестват, с разрешение от властите, комбинации от камиони до 34,5 м и 100 тона по определена пътна мрежа“, казват от Volvo Trucks.

<< Обратно към новините