Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Volvo Trucks запазва лидерството си при е-камионите

15.05.2023

Volvo Trucks запазва лидерството си при е-камионите

Volvo Trucks е лидер на пазара за тежки електрически камиони и след първото тримесечие на 2023 г., както в Европа, така и в Северна Америка.

[✕]Шведският производител е продал почти 5000 е-камиони в около 40 страни. Гамата от електрически продукти на компанията вече се предлага на нови пазари в Азия, Латинска Америка и Африка.

През първото тримесечие на 2023 г. в Европа са регистрирани общо 600 електрически камиони с тегло над 16 тона – повече от четири пъти в сравнение със същия период на 2022 г. Volvo Trucks има най-големия пазарен дял от 50%, което е увеличение в сравнение с 2022 г., когато пазарният дял на компанията за цялата година е бил 32%. Volvo Trucks поддържа водеща позиция и в Северна Америка, с близо половината дял от пазара на тежки електрически камиони.

„Нашият ангажимент към устойчивия транспорт очевидно се отплаща. Решени сме да работим в тясно сътрудничество с нашите клиенти за декарбонизиране на транспорта с камиони“, казва Роджър Алм, президент на Volvo Trucks.

Пазарите с най-много регистрирани електрически камиони като цяло през първото тримесечие на 2023 г. са Германия, Франция, Нидерландия и САЩ.

Повишение на новите поръчки

Volvo Trucks отбеляза силно увеличение на поръчките за нови камиони през първото тримесечие на 2023 г. Поръчани са общо 486 електрически камиони, което е увеличение от 141% в сравнение със същия период на 2022 г. Повечето от тези заявки идват от страни в северна част на Европа, включително Нидерландия, Германия, Норвегия и Швеция.

5000 камиони в 40 държави

След пускането на първия си електрически камион през 2019 г., Volvo Trucks е продала почти 5000 електрически камиони в около 40 страни – главно в Европа и Северна Америка, но също и в страни като Австралия и Мароко. През 2023 г. компанията ще започне да продава електрически камиони на клиенти в Южна Африка, Южна Корея, Индия и на пазари в Латинска Америка.

Шест електрически модела

Миналата година Volvo добави трите свои най-популярни 44-тонни тежкотоварни камиона към електрическата си гама: Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX. С тези нови попълнения Volvo Trucks има шест модела електрически камиони в серийно производство, което е най-обширното портфолио от камиони с нулеви емисии на отработени газове в индустрията.

В момента Volvo Trucks увеличава производството на електрически камиони в три завода: в Гьотеборг, Швеция; в Бленвил, Франция; и в Ню Ривър Вали, САЩ. През третото тримесечие на 2023 г. серийно производство ще започне и в най-големия завод на Volvo в Гент, Белгия.

Необходима е инфраструктура за зареждане

Ще са необходими хиляди обществени точки за зареждане на тежкотоварни камиони, за да се увеличат обемите на електрическите камиони. Volvo Group, заедно с Daimler и Traton, ще изградят най-малко 1700 високопроизводителни обществени зарядни устройства за зелена енергия в цяла Европа. Групата също така инвестира в коридор за зареждане в Северна Америка.

Volvo Trucks се стреми 50% от глобалните продажби на нови камиони да бъдат електрически през 2030 г. и 100% с нулеви нетни емисии до 2040 г.

<< Обратно към новините