Volvo Trucks достави първия електрически камион в България

10.05.2023

26-тонен Volvo FE Electric 6x2 бе предаден на фирма Финес-2 ЕООД

Volvo Trucks достави първия електрически камион в България

Изцяло електрически 26-тонен Volvo FE Electric 6x2 бе доставен от Volvo Trucks България и предаден на фирма Финес-2 ЕООД от Димитровград. С това първата доставка на напълно електрически тежък камион в България стана факт.

[✕]Знаковата за Volvo Trucks България и за българския пазар на камиони доставка бе отбелязана официално в центъра на София, като Фредрик Олсон, управляващ директор на Volvo Trucks България връчи символично ключовете от новия камион на Калин Стойчев, собственик на фирма Финес-2.Церемонията бе уважена от посланика на Кралство Швеция в България, Нейно Превъзходителство Катарина Рангнит, заместник министъра на транспорта и съобщенията Николай Найденов, Александър Костадинов – председател на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) и Татяна Груева, изпълнителен директор на ААП.

Преди официалното предаване на камиона на собственика Финес-2, на когото бе връчена и синя звезда, символ на партньорство и доверие, Фредрик Олсон представи визията на Volvo Trucks за бъдещето на товарния транспорт. "Volvo Trucks има ясни и амбициозни цели за устойчиво развитие и транспорт без въглеродни емисии, и сме изключително щастливи да доставим първият изцяло електрически камион в България на фирма Финес-2, с която споделяме общи ценности и визия за бъдещето“, сподели той.Фредрик Олсон подчерта, че тази доставка е крайъгълен камък не само за Volvo Trucks, но и за България. Той допълни, че в глобален мащаб изминалата 2022 г. е най-добрата в историята на Volvo Trucks с доставените на клиентите по цял свят над 145 000 камиона. А целите на шведската компания, включително и в България, си остават постигане на 20 на сто по-ниски емисии при продадените камиони в сравнение с 2019 г., като през 2030 г. половината от всички доставени камиони Volvo ще бъдат електрически."Вярвам в технологиите и електромобилността от самото начало и непрекъснато разширявам употребата на енергия от възобновяеми източници, както в производствената си дейност, така и за мрежата от зарядни станции Finess Charging, която в момента наброява 146 станции и е най-бързата зарядна мрежа в България," каза Калин Стойчев.

„За мен е удоволствие да представям тук Volvo и шведската индустрия като цяло. Електрификацията е единственият път напред, единственият начин да изпълним целите на ЕС за намаляване на емисиите с 55% до 2035 година“, коментира Нейно превъзходителство Катарина Рангнит.

Търговският директор на Volvo Trucks в България Иван Зънзов обобщи, че над 60% от всички транспортни дейности може още утре да бъдат изпълнявани от сега наличните на пазара електрически камиони.Триосният Volvo FE Electric е и първият електрически тежкотоварен автомобил в автопарка на фирма Финес-2, чиято основна дейност е месопреработка. Компанията разполага с над 20 обекта в цялата страна. Част от доставките до тях ще бъдат поети от новия Volvo FE Electric, задвижван от два електрически двигателя с обща мощност от 225 кВт (306 к.с.), разположени в средата на шасито. Предавателната кутия е с две скорости и максимален въртящ момент от 800 Нм, като е разработена специално от Volvo. Захранването на двигателите се осигурява от четири батерии от последно поколение, монтирани от двете страни на шасито, пред задния мост. Общият им капацитет е 375 кВтч и това осигурява на камиона с допустима максимална маса от 26 т работен пробег с едно междинно зареждане по маршрута от 500 км.Освен месопреработвателен бизнес Финес-2 развива и мрежа от зарядни станции за електрически автомобили. Според компанията, това е най-бързата зарядна мрежа за електрически превозни средства в България. До момента тя включва 98 постоянно токови (DC) и 48 променливотокови (AC) зарядни станции. Още 18 станции са в строеж. Мощността на станциите част от мрежата Fines Charging е от 22 до 300 кВт, като 70 от тях са бързи - с мощност от 120 до 300 кВт и са разположени на стратегически локации по основните транспортни коридори в страната. Постоянно развиващата се мрежа предлага удобно зареждане с приложение или RFID карта, както и функция Plug-and-charge.Идеята на новия собственик на електрическия Volvo FE Electric е камионът да поеме доставките на месни продукти от Димитровград до София. За целта шаси кабината ще бъде оборудвана с термоизолирана надстройка с хладилен агрегат. Предварителните изчисления са показали, че курсът от около 460 км в двете посоки ще може да бъде изпълнен безпроблемно с едно междинно дозареждане при връщането към Димитровград.Електрическите камиони са важен компонент от бъдещето на автомобилния транспорт, пък заяви заместник-министър Николай Найденов. Той посочи, че се наблюдава ръст на товарните автомобилни превози, което води и до увеличаване на нивата на замърсяване.

„Електрическите камиони са перспективна алтернатива, предлагаща по-екологичен и по-ефективен превоз на товари. Очакванията са през следващите години значително да нарасне броят на електрическите товарни автомобили. Въвеждането на устойчиви транспортни решения по отношение на целите на ЕС за намаляване емисиите на въглероден диоксид от автомобилите е от приоритетно значение както за България, така и за Шведското председателство на Съвета на ЕС“, отбеляза Николай Найденов.Volvo Trucks е първият производител, който предложи на пазара пълна гама от тежки камиони в серийно производство с напълно електрическо задвижване. Шведската компания започна серийно производство на електрически камиони още през 2019 г. с моделите FL Electric и FE Electric, като бе една от първите, които направиха това.През есента на 2022 г. пък започна серийното производството на тежкотоварните изцяло електрически модели Volvo FH Electric, Volvo FM Electric и Volvo FMX Electric. Така Volvo Trucks вече разполага с пълна гама от електрически камиони, която е и най-широката в света. Логично, компанията е неизменен световен лидер в продажбите на тежки камиони с електрическо задвижване през последните години, като държи 32% пазарен дял в Европа и близо 50 % в Северна Америка.

Повече – в юнския брой на списание КАМИОНИ

<< Обратно към новините