Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Quantron с премиера на водородно-електрически камион на Q-Days

04.05.2023

Quantron с премиера на водородно-електрически камион на Q-Days

За втори път Quantron AG, компания за чисти технологии и специалист в устойчивия пътнически и товарен транспорт, организира изложението Q-Days, което се проведе от 21 до 28 април 2023 г.

[✕]


 

На събитието, преминало под мотото „#Readytodeliver“ компанията представи своето портфолио от транспортни решения без емисии. В допълнение към превозните средства с нулеви емисии, то включва набор от дигитални и физически услуги, чиста енергия и съответната й инфраструктура, всичко това обединено в уникалното предложение Quantron-as-a-Service (QaaS).

Над 360 поканени клиенти, инвеститори, партньори, специалисти и специализирани журналисти от цяла Европа, САЩ, Кралство Саудитска Арабия и Китай присъстваха на събитието.

Д-р Флориан Херман, началник на Баварската държавна канцелария и държавен министър по федералните въпроси и медиите, е имал възможност да тества новия камион предварително и изрази своя ентусиазъм: „QUANTRON е баварска звезда, която носи устойчива и иновативна мобилност на пътя – електрическа или водородна. Ние се гордеем с този пионерски дух, който предоставя решения за екологична и икономическа трансформация. Технологията с горивни клетки е важна градивен елемент по пътя към въглеродно неутрално бъдеще за Бавария."

Бавария инвестира над 700 милиона евро във водородни технологии, които ще играят централна роля по пътя към климатична неутралност през 2040 г., особено в транспортния сектор. По този повод QUANTRON обяви, че американска инвестиционна банка ще ръководи B-финансиращия ринг на QUATRON, където се цели да бъдат събрани 100-200 милиона евро.

Световна премиера на водородно-електрическия QUANTRON QHM FCEV AERO

Премиерата на водородно-електрическото превозно средство QUANTRON QHM FCEV AERO на Q-Days 2023 бе голямата новина за гостите. Максималната ефективност и подобрението на пробега с 10% се осигуряват от специално разработената система за управление Q-ENERGY. А около 20-процентната аеродинамична оптимизация е постигната чрез тясно сътрудничество между дизайнерите на QUANTRON и екипа за научноизследователска и развойна дейност под мотото „формата следва функцията“ за максимална производителност на камиона. Системата с горивни клетки 2 x 120 кВт е предоставена от Ballard Power - инвеститор в QUANTRON.

Камионът е предназначен за тежкотоварен транспорт на дълги разстояния и е оборудван с резервоар с капацитет от около 54 кг водород за пробег от около 700 км. Особеното е, че резервоарът за водород е напълно интегриран в структурата на рамата в рамките на междуосието от 3900 мм - в съответствие с всички законови изисквания, и без да се правят компромиси по отношение на размерите и на използваемостта.

Стандартните ремаркета тук могат да се използват без ограничения. QUANTRON е единственият доставчик, който в момента предлага влекач с технология с горивни клетки без никакви ограничения (т.нар. "раница") за използваемост. QHM FCEV се предлага и във версия с разширен пробег до 1500 км за използване в Норвегия, с капацитет на резервоара до 116 кг.

Стратегически партньорства: Алианс за чист транспорт

На Q-Days 2023QUANTRON разкри плановете си за развитие през следващите години. Единият фокус на компанията е върху последователното и систематично разширяване на партньорската мрежа на Алианса за чист транспорт. Тази уникална мрежа от партньори ще улесни разпространението на гамата от услуги на Quantron-as-a-Service (QaaS). QaaS е 360° услуга, обхващаща всички аспекти по веригата за стойност в мобилността.

Освен превозните средства без вредни емисии и самата технология QUANTRON INSIDE, това включва дигитални и физически решения като застраховки, управление на автопаркове, следпродажбено обслужване и пътна помощ (QUANTRON CUSTOMER SOLUTIONS). Съответната енергийна инфраструктура ще се развива като отдел QUANTRON ENERGY & POWER STATIONS .

Norwegian Hydrogen AS и Westgass Hydrogen AS, двама производители и доставчици на зелен водород и водородни бензиностанции в Скандинавия, наскоро се присъединиха към Алианса за чист транспорт.


Майкъл Першке, главен изпълнителен директор на Quantron AG, казва: „Ние сме много доволни, че нашият Алианс за чист транспорт продължава да расте, а с него и Quantron-as-a-Service. Дискусиите с партньори потвърждават нашето лидерство при камионите с технология за горивни клетки по отношение на производителност, полезен товар и пробег, освен това и ежедневната пригодност за работа със стандартни ремаркета.

Сега предлагаме и сигурни доставки на зелен водород от различни партньори. Това позволява на логистичните и транспортните компании да направят технологичния преход към решения за курсове на дълги разстояния без CO2, без ограничения при планирането на видове превозни средства и маршрути.“

Първи етап на развитие на дигиталната платформа Quantron-as-a-Service

Дигиталната оферта на QaaS се разширява благодарение на подписаното споразумение между QUANTRON и Goldstone Technologies Limited (GTL) за създаване на съвместно предприятие. Дигиталната платформа ще бъде съвместно разработена, позволявайки транзакционните процеси да бъдат ефективно организирани във фонов режим. Освен това клиентите на QaaS ще могат да използват потребителския интерфейс на платформата, за да записват параметрите на ефективността на своите превозни средства, например консумация на водород, изминати километри, или емисии на CO2. Съвместното предприятие ще бъде стартирано с клонове в Аугсбург и Хайдерабад/Индия. Допълнителен клон в САЩ ще бъде открит още през 2023 г.

<< Обратно към новините