Volvo организира първото състезание по ефективно шофиране на електрически камион

03.05.2023

Volvo организира първото състезание по ефективно шофиране на електрически камион

За седми път у нас стартира състезанието по ефективно и екологично шофиране на камиони, което тази година ще се проведе под името е-Driver 23 с електрически камион.

[✕]

Победителят ще спечели VIP пътуване до Гьотеборг - родният град на Volvo и ваучер за оригинални продукти от колекциите на Volvo Trucks.

Първото по рода си състезание с изцяло електрически тежкотоварен камион Volvo FH Electric ще се проведе от 22 май до 30 юни в пет от най-големите градове в България – София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново под името е-Driver ‘23.

Състезателният камион, Volvo FH Electric, е задвижван от 3 електрически мотора с обща мощност от 490 кВт, които се равняват на 666 к.с. и има шест батерии, всяка от които с капацитет от 90 кВч. Камионът е оборудван с иновативен модел бордово полуремарке Schmitz EcoFlex с аеродинамична задна част, която редуцира завихрянето и осигурява допълнителна икономия и намлени въглеродни емисии. С цел постигането на оптимална ефективност, пробег и сцепление, влекачът е оборудван с гуми Goodyear Fuelmax Endurance – предни 385/55R22.5 S и задни 315/70R22.5 D.


По време на квалификационните кръгове, националният финал и при придвижването между градовете камионът ще се зарежда на зарядните станции на Finess Charging, чиято мрежа към момента разполага със 136 бързи зарядни станции с мощност до 300 кВт.


В състезанието могат да вземат участие всички професионални шофьори на камиони, които имат валиден документ за правоуправление категория С+Е. Двамата най-добри водачи във всеки от квалификационните кръгове ще формират групата от 10 финалисти, които в началото на юли ще се премерят сили в директни елиминации помежду си, за да определят най-ефективния и екологичен шофьор на България - шампионът на е-Driver за 2023 година.

“Правилата на състезанието са прости и ясни – възможно най-нисък разход на електрическа енергия, измерен в кВч на 100 км, постигнат за най-кратко време в рамките на максималнодопустимото, определено за зададения маршрут, като ще бъде отчитана и рекуперираната енергия. Ефективното и екологично шофиране изисква от водачите оптимално оползотворяване на ресурса на камиона, както и отговорност към себе си, автомобила и останалите участници в движението.”, обясни Иван Зънзов, Директор продажби камиони Volvo.


Победителят в надпреварата e-Driver ‘23 ще спечели VIP пътуване до Гьотеборг, родният град на Volvo, където ще има възможност да посети завода в Туве, да се запознае отблизо с историята на камионите, както и с бъдещето през погледа на Volvo Trucks. Организаторите и партньорите на инициативата – Goodyear, Schmitz Cargobull и Finess Charging осигуряват награди за победителя и неовите подгласници, както и за собствениците на компаниите, които представляват.

Инициативата е в продължение на стратегията за устойчиво развитие и декарбонизация на транспорта на Volvo Trucks в България.

Квалификационни кръгове:

София, 22-26 май, сервизен център София, бул. Сливница 630
Пловдив, 1-2 и 5-6 юни,
Пловдив, 1-2 и 5-6 юни, сервизен център Пловдив, с. Бенковски, ул. Волво 1
Бургас, 13-16 юни, сервизен център Бургас, Индустриален парк Бургас, ул. Сребърна 8
Варна, 20-23 юни, бул. Сливница 234, бивш Дом на камиона
Велико Търново, 27-30 юни, сервизен център Килифарево, Околовръстен път 55

Досегашните шампиони на Volvo Trucks в България:
2011 г. Петко Василев
2013 г. Кънчо Кънчев
2014 г. Пламен Иванов
2016 г. Стефан Памуклийски
2018 г. Ивайло Денев
2021 г. Петко Кънев

<< Обратно към новините