H2Accelerate осигури финансиране за водородни камиони и станции за зареждане

15.03.2023

H2Accelerate осигури финансиране за водородни камиони и станции за зареждане

От партньорския проект H2Accelerate потвърдиха, че членовете му са осигурили финансиране за две от техните основни инициативи.

[✕]


 

Това са разполагането на осем станции за зареждане на тежкотоварни автомобили с водород в рамките на Механизма за свързване на Европа, и проект за 150 камиона с горивни клетки, финансиран от Партньорството за чист водород.

Тези проекти ще позволят камионите и оборудването за зареждане с гориво да бъдат тествани в реални условия и се очаква да бъдат решаваща стъпка към комерсиализацията на технологията.

Проектът H2Accelerate TRUCKS печели финансиране от Партньорство за чист водород, доказвайки европейската подкрепа за масовото внедряване на камиони с нулеви емисии, задвижвани с водород.
Проектът H2Accelerate TRUCKS е иновативно сътрудничество между три от водещите световни производители на камиони - Daimler Truck, Volvo Group и Iveco Group, финландската изследователска институция VTT, Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU), Румънския национален съюз на автомобилните превозвачи (UNTRR), италианската (Federazione Italiana Autotrasportatori Professionali - FIAP), австрийската (WKÖ) асоциации и Element Energy France (компания от ERM Group). Проектът ще бъде координиран от SINTEF, водещият изследователски институт в Норвегия по водородни технологии. H2Accelerate TRUCKS се поддържа и от доставчици на енергийна инфраструктура, включително Shell, TotalEnergies и Everfuel.

Този проект ще финансира внедряването на 150 камиона с горивни клетки в цяла Европа в следващите няколко години, което ще позволи развитието на технологията към серийно производство на превозните средства от трите основни производители, през втората половина на десетилетието. Камионите, които ще бъдат разработвани в първия етап, се очаква да бъдат 4x2 или 6x2, с капацитет до 44 тона и пробег от най-малко 600 км. с едно зареждане.

Финансирането, отпуснато от Партньорството за чист водород в размер на 30 милиона евро, ще даде възможност за координирано пускане на тежкотоварни превозни средства с нулеви емисии, задвижвани със зелен водород, съгласно целите за нулеви емисии за транспорта. Камионите ще бъдат тествани при доверени клиенти на производителите на оригинално оборудване, в реални условия в продължение на няколко години, за да се демонстрира и оцени тяхното техническо представяне и икономическата полза. Резултатите от проекта ще бъдат използвани за създаване на база за широкомащабно внедряване на камиони с горивни клетки през следващите години.

Джандоменико Фиорети, ръководител бизнес развитие на алтернативни задвижвания в IVECO Truck, каза за проекта H2Accelerate TRUCKS:

„Iveco Group има история в това да бъде сред първите, навлезли в неизследвана територия, всъщност ние сме сред пионерите в алтернативните задвижвания повече от двадесет години. Водородът е вълнуващ енергиен ресурс за устойчивото бъдеще на тежкотоварните превозни средства, тъй като тази технология предлага най-доброто съотношение между автономен пробег, полезен товар и време за презареждане. Ние се гордеем с проекта, който ще изпълним с нашите партньори в H2Accelerate TRUCKS, с подкрепата и финансирането на Партньорството за чист водород, за да постигнем осезаем напредък в проправянето на пътя за техническата и търговска жизнеспособност на водородните камиони."

H2Accelerate Inaugural Station Deployment ще обслужва водородни камиони с мрежа от осем висококапацитетни и високонадеждни водородни станции за зареждане, и ще бъде развиван съвместно с H2Accelerate TRUCKS. Този проект успешно кандидатства за финансиране на инфраструктура за алтернативни горива от Механизма за свързване на Европа.

Планира се разполагането на осем станции за зареждане с водород във Франция и Нидерландия. Всяка станция ще има по-висок капацитет (>1 тон/ден) от всички обществени станции, които работят в момента, и ще има свръхвисоки нива на достъпност чрез използване на N+1 дизайн на станцията (ключовите части от оборудването се дублират в една станция за минимизиране на времето за престой в случай, че някой компонент се повреди). Станциите ще бъдат разположени по протежение на ключови транспортни коридори на TEN-T, позволявайки лесен достъп за крайните потребители с камиони, които се движат по главните магистрали.

<< Обратно към новините