Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Първа поръчка на електрически камион Volvo в България

13.12.2022

Първа поръчка на електрически камион Volvo в България

Изцяло електрически Volvo FE Electric 6x2 шаси кабина с хладилна надстройка за регионална дистрибуция на месо и месни продукти поръча фирма „Финес-2“ ЕООД от Димитровград. Камионът има пробег от 500 км с едно междинно зареждане.

[✕]"Фактът, че можем да доставяме нашите продукти до магазинната мрежа в страната и да достигаме до крайните ни клиенти с нула емисии на СО2 ни приближава към целите за устойчиво бъдеще. Вярвам в технологията и електромобилността от самото начало," казва Калин Стойчев, собственик на фирма Финес-2. „Непрекъснато разширяваме употребата на енергия от възобновяеми източници, както в производствената си дейност, така и в мрежата от зарядни станции, която е най-бързата зарядна мрежа в България, и по план трябва да надхвърли 100 локации през следващата година.“, допълва той.

Volvo FE Electric е и първият електрически тежкотоварен автомобил в автопарка на фирма Финес-2, чиято основна дейност е месопреработка. Компанията разполага с над 20 обекта в цялата страна, като доставките до тях ще бъдат извършвани с Volvo FE Electric, задвижван от два електрически мотора с мощност от 225 кВт, които се равняват на 306 к.с. и трансмисия с две скорости и максимален въртящ момент от 800 Нм – специална разработка на Volvo.Захранването се осигурява от четири батерии от последно поколение, разположени от двете страни на шасито, с капацитет от 375 кВтч. Камионът е с товароносимост от 26 тона (БТК) и има работен пробег от 500 км с едно междинно зареждане, което ще се извършва в една от 70-те бързи зарядни станции на фирмата -Fines Charging - с мощност от 120 до 300 кВт, разположени на стратегически локации по основните транспортни коридори в страната.

"Volvo Trucks България има ясни и амбициозни цели за устойчиво развитие и транспорт без въглеродни емисии, и сме изключително щастливи да имаме нашата „бяла лястовица“ в лицето на фирма Финес-2, с която споделяме общи ценности и визия за бъдещето. Това е една много добра първа крачка в посока на дългогодишно партньорство“, казва Иван Зънзов, директор продажби нови и употребявани камиони Volvo.

От септември тази година, тежкотоварните камиони Volvo FH Electric, Volvo FM Electric и Volvo FMX Electric са в серийно производство в сегмента до 44 тона БТК. Моделите от средната гама, като Volvo FL Electric и Volvo FE Electric, са в производство от 2019 година.

<< Обратно към новините