Нидерландия дава 22 млн. евро за станции за водородни камиони

23.11.2022

Нидерландия дава 22 млн. евро за станции за водородни камиони

За да ускори използването на тежкотоварни автомобили, задвижвани с водород, нидерландскотоправителство въвежда схема за субсидиране за станции с водород за тежкотоварни автомобили. Първоначално ще се отдели 22 милиона евро за тази цел.

[✕]


 

За постигане на климатичните си цели страната трябва да осигури инфраструктура за различни транспортни средства с нулеви емисии, включително електрически тежкотоварни автомобили с батерии и с горивни клетки.

Това е в съответствие с европейските разпоредби, които изискват повече водород да се използва в транспортния сектор, както и водородни бензиностанции да са инсталирани по магистралите на всеки 100-150 километра в целия Европейски съюз.

Със схемата за субсидиране министърът на околната среда Вивиан Хейнен има за цел да насърчи използването на водород като гориво по пътищата. В момента в Нирерландия има 14 водородни станции за зареждане, но не всички от тях са пригодени за тежкотоварни камиони.

„Фактът, че има само няколко такива станции, е пречка за инвестиране във водородни камиони. И тъй като има малко водородни тежкотоварни автомобили по пътищата, те не са достатъчно за изграждане на водородни станции“, обяснява Хейнен. Субсидията има за цел да прекъсне този порочен кръг.

Очаква се схемата да започне да действа в началото на 2024 г. За да могат да се класират за държавно финансиране, кандидатите трябва да предоставят планове както за водородна станция, така и за флот от водородни тежкотоварни автомобили (средно 20-26 камиона на станция). Партньорски страни могат да кандидатстват за субсидията заедно.

„По този начин предлагането и търсенето се създават едновременно, а печеливши водородни бензиностанции могат да се изграждат на все повече места в страната“, се казва в съобщението на правителството.
22 милиона евро, които са заделени за схемата за субсидиране, се оценяват като достатъчни за създаването на 5 до 10 бензиностанции в страната.

<< Обратно към новините