Scania пуска нова платформа за редови двигатели

17.10.2022

Scania пуска нова платформа за редови двигатели

Следващото поколение на платформата за редови двигатели на Scania поставя нов стандарт за горивна ефективност, отличавайки се висока използваемост на мощността, значително увеличен живот и подобрение на CO2 емисиите.

[✕]След десетилетие на иновации и инженерство, новата платформа за двигатели на Scania е готова. „Това е нашият най-икономичен двигател досега, с повече въртящ момент, повече мощност и до 50 процента по-дълъг базов живот на двигателя. Той е новаторство в енергийните решения,” казва Джоел Гранат, старши вицепрезидент и ръководител на енергийни решения, Scania.

Подобрената система за обмен на газовете, намаленото вътрешно триене и увеличената ефективност на турбокомпресора имат положително въздействие върху горивната ефективност. За 13-литровия двигател това означава до седем процента подобрение на разхода на гориво в сравнение с текущото поколение, при запазване на същата мощност. Това означава четири литра спестен дизел на двигателен работен час при пълно натоварване.

Докато двигателите с вътрешно горене все още се използват, тяхното въздействие върху климата трябва да се подобри. Платформата носи производителност и надеждност, характерни за Scania, но с допълнително намаление на CO2 емисиите. „Искаме да дадем възможност за по-устойчиво бъдеще и водещата ни позиция в сегментите на камионите и автобусите сега се разширява към двигателите.“ Те също така отговарят на изискванията за промени в законодателството и са съвместими с биодизеловите смеси и парафиновия дизел.

Новата платформа за двигатели е изградена с помощта на авангардни технологии, с които добавянето на стойност към операциите на клиентите е изведено на първо място. Например времето между основните ремонти е удължено до 25 000 работни часа. Някои от новите характеристики на дизайна включват по-прецизно охлаждане, по-здрав блок на двигателя и глава на цилиндъра, и по-здрава трансмисия на двигателя с оптимална сила на предаване.

„Нашата нагласа по време на разработването на новата платформа беше да улесним еко прехода за нашите клиенти, като същевременно да повлияем положително на горивната ефективност и производителността на продуктите ни“, казва Хенрик Нилсон, директор продуктов мениджмънт на Scania, Power Solutions.

13-литровият двигател има диапазон на мощност от 368 кВт до 450 кВт и осигурява до 11 процента повече мощност и 21 процента повече въртящ момент от настоящото поколение. 11-литровият двигател има диапазон на мощност от 202 кВт до 368 кВт.

<< Обратно към новините