Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Scania пусна на пътя в Швеция 64-тонен е-камион

03.10.2022

Scania пусна на пътя в Швеция 64-тонен е-камион

Нов тежък батериен електрически камион започна да работи по пътищата в региона Мьолардален в Швеция. Електрическият камион е един от първите по рода си и може да поеме товари до 64 тона.

[✕]Scania, заедно с компанията за транспортни и машинни услуги Foria, и компанията за рециклиране и опазване на околната среда Rang-Sells, реализираха операцията, част от REEL-project.

„Нашият нов електрически камион ще бъде част от транспортно решение, което позволява кръгова система на оперативност. Сега Foria може да транспортира летлива пепел от топлоелектрическата централа в Мьолардален до новите съоръжения на Ragn-Sells, където ценните соли могат да бъдат рециклирани и използвани повторно, без емисии от камиона“, казва Фредрик Алард, ръководител на отдела за енергийни решения в Scania.

За да ускорят развитието на електрифициран тежък транспорт без емисии, Scania, Foria и Ragn-Sells започнаха сътрудничество. Scania достави електрическия камион до 64 тона, Foria отговаря за операциите на камиона и транспортира пепел от топлоелектрическата централа, за да бъде рециклирана тя в новото съоръжение Ash2Salt на Ragn-Sells в Хьогбиторп, северозападно от Стокхолм.

Електрическият камион вече работи по пътищата, за да транспортира летлива пепел от топлоелектрическата централа за съхранение, докато новото съоръжение започне да работи. Вече има някои решения за електрифициран транспорт, но повечето от тях са за по-къси разстояния и с не толкова тежки камиони.

След като новото съоръжение бъде отворено, електрическият камион ще работи на две смени, за да се намалят количеството превози с изкопаеми горива. За да се избегнат ненужни и скъпи спирания, камионът ще се зарежда бързо при товарене и разтоварване. В съоръжението на Ragn-Sells технологичната компания ABB достави две високоефективни зарядни устройства с капацитет от 160 кВт. Намерението е същата възможност за зареждане да има и в ТЕЦ, където се товари летливата пепел.

Това сътрудничество е част от Regional Electrified Logistics (REEL), инициатива, при която водещи шведски компании и организации ускоряват прехода към електрифициран транспорт без емисии. Инициативата се ръководи от CLOSER, шведската платформа за транспортна ефективност, която се възползва от подкрепата на програмата Fordonsstrategisk forskning och Innovation (FFI), за да проправи пътя за прехода към електрически товарен транспорт на шведския пазар.

<< Обратно към новините