Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

DAF започва доставките на напълно електрическия LF Electric

19.09.2022

DAF започва доставките на напълно електрическия LF Electric

DAF Trucks започна доставка на своите камиони LF Electric с нулеви емисии за използване в градски условия.

[✕]


 

Първият DAF LF Electric ще бъде придобит от нидерландския логистичен доставчик на услуги Nabuurs, който ще използва камиона за снабдяване на заведенията на пивоварната компания AB InBev в Гронинген.

През 2018 г. DAF беше първият европейски производител на камиони, който представи напълно електрически камион на пазара: CF Electric. CF Electric има изцяло електрически пробег от около 200 километра. Ефективното планиране и интелигентното зареждане на батериите позволяват на клиентите да използват своите камиони за до 500 изцяло електрически километра на ден.

LF Electric за дистрибуционен транспорт

Докато CF Electric е насочен повече към регионалното снабдяване на супермаркети и услуги за събиране на смет, LF Electric е по-подходящ за по-леки задачи за дистрибуция, благодарение на компактните си размери. LF Electric се предлага като 19-тонен твърд (междуосие 5,30 или 5,85 метра), с товароносимост от 11 700 килограма.

Зареждане веднъж на ден

Камионът с нулеви емисии има 260 кВ (370 кВ пиков капацитет) електрически двигател, който се захранва от 282 кВч (252 кВч ефективни) литиево-железно-фосфатна (LFP) батерия без кобалт и магнезий.Това дава на LF Electric пробег до 280 километра с едно зареждане, което е повече от достатъчно за обслужване ежедневните маршрути, които обикновено се използват за вътрешноградско разпространение.

Бавно и бързо зареждане

Една специална характеристика на DAF LF Electric е неговата комбинирана система за зареждане. С помощта на бавно зареждане (400V AC, 22 кВ, 3 фази) батерията може да се зареди от 20% до 80% за 6,5 часа. Пълното презареждане (от 0% до 100%) отнема 12 часа. Възможно е и бързо зареждане (650V DC, 150 кВ). След това батерията може да се зареди от 20% до 80% само за 60 минути или за 2 часа при презареждане от нулата.

Компанията Nabuurs е създадена през 1962 г. и е специализирана в доставката за магазини, супермаркети и хотелиерство. Базирана в Хапс, Nabuurs има 20 клона в Нидерландия, които предлагат интегрирани логистични решения. Автопаркът на този семеен бизнес се състои от 350 камиона, а Nabuurs има около 1000 служители.

Придобиването на LF Electric служи на Nabuurs за две цели, казва Долф Хубертус, флот мениджър за доставчика на логистични услуги. „Градският съвет на Гронинген има желание да ускори процеса за постигане на градска логистика с нулеви емисии. DAF LF Electric отговаря на тази амбиция. В същото време, като компания, ние също искаме да натрупаме опит с електрически камиони, за да разберем как това ще повлияе на нашето планиране например?“

<< Обратно към новините