MAN Truck & Bus отчете стабилна първа половина на 2022 г.

28.07.2022

MAN Truck & Bus отчете стабилна първа половина на 2022 г.

Производителят на автомобили за работа MAN Truck & Bus успя да постигне продажби от около 5,0 милиарда евро през първата половина на 2022 г.

[✕]


 

Както се очакваше, резултатът е значително под нивото от предходната година. С оглед на шестседмичното спиране на производството в заводите за камиони поради проблеми с доставките във връзка с войната в Украйна, MAN отчете лека оперативна загуба през второто тримесечие.

След солидно първо тримесечие, коригираният оперативен резултат за първата половина на годината възлиза на 34 милиона евро. В допълнение към свързания с обема спад на продажбите, оперативната печалба е повлияна главно от развитието на цените на материалите и енергията.

„Геополитическата несигурност и смущенията в глобалните вериги за доставки продължават да оказват натиск върху индустрията на търговските превозни средства и следователно и върху MAN Truck & Bus. Високите нива на инфлация и растящите разходи за материали и енергия създават допълнително напрежение. С оглед на нестабилните икономическа и политическа ситуация, ние трябва да демонстрираме най-строгата дисциплина на разходите, за да можем да продължим да реагираме гъвкаво.

Нашите книги с поръчки са добре запълнени, производството ни наскоро се стабилизира донякъде и бизнесът ни с услуги продължава да расте. Въпреки спирането на производството от няколко седмици и значително намалените продажби в нашия основен бизнес с камиони, ние успяхме да достигнем ,,break-even" за нашия коригиран оперативен резултат за първата половина на годината.

Това е солиден резултат и силно представяне на цялата ни работна сила. Нашата непосредствена програма за действие, в която всички разходи, които не са били незабавно необходими, са спрени и инвестициите са приоритизирани, играе много важна роля за постигането на този резултат“, каза Инка Колйонен, член на Изпълнителния съвет, отговарящ за финансите, ИТ и правните въпроси в MAN Truck & Bus SE.

Като цяло продажбите на нови превозни средства - общо почти 35 000 камиона, ванове и автобуси, са намалели с 26 процента в сравнение с първата половина на 2021 г. и се характеризират главно със спад от 30 процента до почти 24 000 единици в сегмента на камионите. Бизнесът с ванове е спаднал с 18 процента до около 9300 единици. Освен това MAN продаде около 1700 автобуса, което означава спад от шест процента в сравнение с предходната година.

Продажбите на резервни части и сервизни услуги възлизат на около 1,3 милиарда евро през първата половина на 2022 г., което съответства на увеличение от 13% спрямо предходната година. През първото полугодие на 2022 г. в оперативния резултат са коригирани общо 39 млн. евро. Преструктурирането на компанията е довело до разходи от около 7 милиона евро (първо полугодие на 2021 г.: 672 милиона евро) и 32 милиона евро за обезценки във връзка с войната в Украйна.

<< Обратно към новините