MAN Truck & Bus проведе кампания за пътна безопасност

12.07.2022

MAN Truck & Bus проведе кампания за пътна безопасност

Тази година най-младите участници в движението отново бяха във фокуса на кампанията за пътна безопасност на MAN Truck & Bus.

[✕]


 

Кампанията за пътна безопасност на MAN Truck & Bus стартира през 2020 г. и продължава до днес. Експерти от местните асоциации за пътна безопасност и MAN ProfiDrive посетиха начални училища в района на Мюнхен и показаха на над 2000 ученици какво е важно при шофирането на автобус и по-специално какви са опасностите, които крие мъртвата зона. Специално за събитието беше осигурен автобус MAN Lion's City, оборудван с интелигентна технология за безопасност.

Всяка година има случаи на пътнотранспортни произшествия, в които участват деца. Особено опасни ситуации често възникват на кръстовища, когато водачът не види дете, което се движи пеша, на скутер или на велосипед, особено ако то завива. „Последствията от злополуки в мъртва точка и особено при завиване, обикновено са тежки“, казва експертът на MAN ProfiDrive Хайнрих Дегенхарт „Ето защо нашата кампания за пътна безопасност през тази година се фокусира върху особеностите именно на мъртвата точка“, добавя той. Над 2000 деца от 1 до 4 клас научиха по време на кампанията за какво трябва да внимават при пресичане на кръстовища и къде могат да попаднат в мъртвите точки на превозните средства. „Използвахме триъгълен брезент, за да покажем на децата какво представлява мъртвата точка на автобус. Важно е самите ученици да осъзнаят колко ограничена може да бъде видимостта на водача и че цели училищни класове могат да изчезнат в мъртвата зона“, казва Дегенхарт.
 
Според експертите по пътна безопасност, вниманието на учениците е повишено и това, което научават, бива запомнено по-лесно, когато могат да видят с очите си как се случват нещата на практика. Поради тази причина, за практически демонстрации бе използван автобус MAN Lion's City 12 G. С помощта на истинския автобус, децата имаха възможност да научат на практика някои важни моменти, свързани с тяхната безопасност при пътуване до училище с подобни превозни средства.

За да направи движението по пътищата възможно най-безопасно, MAN не залагат единствено върху образованието и обучението за водачи, пътници, велосипедисти и пешеходци, но също така и върху иновативните технологии. „Нашата цел е повишаване на безопасността на всички участници в движението. Ето защо ние влагаме опита и експертизата си в разработването на иновативни системи за подпомагане на безопасността“, казва Руди Кухта, ръководител на бизнес отдел “Автобуси” в MAN Truck & Bus.
 
Водачите в градския трафик получават специална подкрепа от асистента за активно предупреждение при завиване и разпознаване на пешеходци. Това е ефективна мярка срещу инциденти, причинени от именно от мъртвите точки. Освен това, предна и странична камера автоматично наблюдават и предупреждават водача визуално и звуково за опасни ситуации и възможни сблъсъци.

<< Обратно към новините