Liebherr откри завод за бетоновози в Пловдив

04.07.2022

Liebherr откри завод за бетоновози в Пловдив

Това е третата производствена база на Liebherr в Тракия икономическа зона (ТИЗ). Инвестицията е за 17 млн. евро.

[✕]


 

Новият завод за бетоновози “Либхер конкрийт технолоджи Марица” е третата инвестиция в производствена база на фирмената група Liebherr в Тракия икономическа зона (ТИЗ). Този път локацията е в чертите на града върху терен от 37 000 кв. м със застроена производствена и складова площ 12 000 кв. м. В завода са инвестирани 17 млн. евро, като в сумата е включен и трансферът на налични съоръжения от Германия, които частично са допълнени с новозакупени машини.

Инвеститор в новия завод е дивизията Бетонна техника към Liebherr International. „Либхер конкрийт технолоджи Марица“ ЕООД има ролята на вътрешен доставчик в рамките на дивизията. В производствената и складова база вече се произвеждат годишно по 2400 детайла и предварително монтирани възли, а плановете са за направата на 500 изцяло готови бетоновози на година. Изграждането на завода е отнело 2 години, като е използвана сграда на бившо предприятие за бетонни строителни елементи. Към момента помещенията са под наем, но текат преговори за откупуване на целия сграден фонд и терена. Подготвя се разширение на производствените и складови мощности. В предприятието са назначени 120 души – заварчици, механици, електромеханици, бояджии, складови работници. Продължават да се търсят специалисти като индустриални инженери и инженер-конструктори.

Специално за тържествената церемония за откриването на новия завод на Liebherr пристигна един от собствениците на немския концерн – Филип Либхер. На събитието присъстваха още изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов, областният управител на Пловдив Йордан Иванов, зам.-кметът Стефан Стоянов, посланикът на Федерална република Германия в София Кристоф Айххорн, почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова, създателят и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона инж. Пламен Панчев, партньори на фирмата от различни държави. 

„Радвам се, че съм в Пловдив и имам възможност да ви поздравя от името на семейство Либхер. Аз съм един от внуците на основателя на групата Ханс Либхер, който поставя началото на фирмата през 1949 г. Заедно с баща ми Вили Либхер отговаряме за дивизията Бетонна техника”, каза Филип Либхер.
 
“От над 20 години сме в България. Третият ни обект в Пловдив е оборудван с най-новите производствени машини, за да отговорим на нарастващото търсене в Европа на висококачествени бетоновози. Тази локация ни позволява по-ефективно производство за клиенти в Източна Европа. В завода ни в Германия пък се сглобяват произведените тук елементи за клиенти в Западна Европа и други части от света. Сега заводите ни в България и Германия имат оптимална връзка. С новата фабрика отваряме нова глава и предоставяме на нашите клиенти технологии от бъдещето”, заяви Филип Либхер.

Liebherr има глобално присъствие с над 140 компании в групата в над 50 страни и 40 производствени обекта. Въпреки своите мащаби, бизнесът на групата остава 100% семеен, т.е. всички акционери са членове на семейство Либхер. Групата продължава да прави дългосрочни инвестиции, включително по време на пандемията. Само за 2021 г. са инвестирали над 700 млн. евро.
 
Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов връчи грамота на Филип Либхер от името на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер за поредната инвестиция. Богданов подчерта и важната роля на Тракия икономическа зона при привличането на инвеститори от ранга на Liebherr.
 
„Събуждам се и заспивам с Liebherr”, сподели немският посланик Кристоф Айххорн, комбинирайки български и английски език. “Хладилникът в апартамента ми е на тази марка и сигурно е произведен в другия завод тук”, каза той. Айххорн заяви, че всяка година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) прави проучване сред немските компании в България с ключов въпрос: доволни ли сте от инвестицията и бихте ли я направили отново? При над 90% от фирмите отговорът е „ДА“.
 
“Liebherr е от най-известните успешни истории у нас, пример за невероятния успех на Пловдив и ТИЗ. Една от най-големите компании в машиностроенето, както и голям работодател”, посочи зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.
 
Първото предприятие на немската група в България е на „Либхер – Хаусгерете Марица” за производство на хладилници и фризери, което работи от 2000 г. Компанията беше първият голям инвеститор в индустриална зона „Марица“, сега част от „Тракия икономическа зона“. Вторият завод в региона – за производство на климатични системи за релсов транспорт, е на дружеството „Либхер – Транспортейшън Системс Марица”.

Мартин Славчев
Пловдив-София

<< Обратно към новините