MAN ще развива завод за батерии в Нюрнберг

30.06.2022

MAN ще развива завод за батерии в Нюрнберг

От началото на 2025 г. MAN Truck & Bus ще произвежда високоволтови батерии за електрически камиони и автобуси в своята база в Нюрнберг.

[✕]За тази цел компанията ще инвестира около 100 милиона евро през следващите пет години в производствената си площадка за двигатели с вътрешно горене. Производственият капацитет ще бъде разширен до над 100 000 батерии годишно. Инвестициите в развитието на производството на батерии ще осигурят 350 работни места с обещаващо бъдеще.

Това важно инвестиционно решение е взето в тясно сътрудничество между компанията и представители на служителите, с активната подкрепа на баварските политици. Решението дава на традиционния автомобилен завод в Нюрнберг ясна перспектива за бъдещето.

Първоначално батериите, които заедно с двигателите формират сърцето на електрическите задвижвания на автомобилите за работа, ще се произвеждат ръчно в завода на MAN в Нюрнберг в малко серийно производство за около две години и половина. Изграждането на масово производство е планирано да започне в средата на 2023 г. и да бъде завършено до края на 2024 г. По този начин MAN полага основите на мащабната комерсиализация на електрически задвижващи системи за камиони и автобуси.

Производителят на превозни средства получава подкрепа от правителството на Бавария, което обеща около 30 милиона евро за подпомагане на енергийни изследвания и технологии за периода от 2023 до 2027 г., при условие че са изпълнени изискванията за финансиране и бюджет. Тези средства ще бъдат използвани за провеждане на изследвания за сглобяването на батерии, химията и развитието на клетките, безопасността на батериите и в крайна сметка рециклирането на батериите, за да се гарантира устойчивостта на режима на задвижване.

<< Обратно към новините