На сцената излиза Ford Pro Electric SuperVan

23.06.2022

На сцената излиза Ford Pro Electric SuperVan

Ford отваря първата „електрифицирана“ глава в историята на своята легендарна серия Supervan с представянето на ултра високопроизводителния Ford Pro Electric SuperVan на Goodwood Festival of Speed в Обединеното кралство.

[✕]Ford Pro Electric SuperVan използва напълно потенциала на електрическата производителност и подобрената свързаност, подчертавайки огромния ангажимент на компанията към електрификацията.

Четири електродвигателя, батерия с течно охлаждане от 50 кВч и нова система за управление произвеждат приблизително 2000 к.с., при ускорение от 0-100 км/ч за под две секунди. Производителността идва и от специално създадено, готово за пистата шаси, включващо компоненти от E-Transit Custom, първата напълно електрическа версия на най-продавания ван в Европа. Нова е и технологията на Ford SYNC в кабината със сензорен екран , както и допълнителната функционалност за управлението на Electric SuperVan.

Подобрената свързаност държи водача информиран и позволява дистанционно предаване на данни в реално време, плюс оптимизирана производителност. Интегрираните услуги също могат да увеличат производителността за над 125 000 клиенти на Ford Pro в цяла Европа. Налични са и селективни режими на шофиране и технологии за регенеративно спиране, подобни на тези в електрическите превозни средства, произвеждани от Ford.

Впечатляващият, изцяло електрически демонстрационен автомобил е разработен от Ford Performance и специалистите в електрифицирани ралита и състезания STARD, с външен дизайн от екипа на Ford Design.

„Ние пренасяме SuperVan в 21-ви век с 2000 PS изцяло електрическа мощност за несравнимо вълнение и безпогрешен стил, вдъхновен от новия E-Transit Custom. Но производителността не е всичко в конските сили – процесорната мощност на Electric SuperVan означава, че инженерите могат да използват данни за превозното средство в реално време, за да оптимизират неговата производителност, точно както на състезателен автомобил от най-високо ниво“, каза Марк Ръшбрук, глобален директор, Ford Performance Motorsports.Ford Pro Electric SuperVan е демонстрация как екипът на Ford Design е успял да създаде „диво“ изглеждащо превозно средство, привличащо вниманието и отразяващо изключителни възможности за производителност. Невероятните арки на колелата, мускулестия стил и оригиналната окраска помагат да се осигури най-екстремния израз в дизайна на Transit, докато изцяло електрическото задвижване предлага на екипа от разработчици свобода с по-малко ограничения за пакетиране и охлаждане, които са характерни за двигателя с вътрешно горене.

Конструкцията на демонстрационното превозно средство съответства на моторните спортове, съчетавайки подовата настилка на E-Transit Custom със стоманена рама и олекотени композитни панели на каросерията. За оптимално разпределение на теглото и нисък център на тежестта, е монтирана специална батерия с течно охлаждане от 50 кВч, която може да бъде презаредена напълно за приблизително 45 минути с помощта на стандартно бързо зарядно устройство. Шофьорът има достъп до информация за зареждането и нивото на батерията чрез сензорния екран в кабината.

Четири електромотора съвместно доставят приблизително 2000 к.с. чрез система за задвижване на всички колела. Това е достатъчно, за да задвижи вана до 100 км/ч за по-малко от две секунди, и да го направи най-бързият и чист SuperVan правен някога.

Electric SuperVan разполага с товарно пространство зад водача, а врата отстрани на каросерията улеснява товаренето и разтоварването. Ford разработва сигурна електромагнитна система за освобождаване, управлявана чрез SYNC екран.Пакет от бордови камери може да потопи публиката в екшъна по време на впечатляващите високопроизводителни курсове на SuperVan. Както и при Ford E Transit, водачът може да свали каналите на камерата върху екрана си в кабината и да превключва между тях, за да си помогне за позиционирането на автомобила.

Приносът на STARD е очевиден - драматично изваяният преден сплитер на каросерията, страничните прагове и задният дифузьор са като на състезателна кола, докато въздухоодходите на радикалния дизайн на задната ччаст, и гръбната перка се вливат в задното крило, за да генерират притискаща сила и по-голямо сцепление на електрическия SuperVan.

Състезателното влияние продължава с окачването с двойни носачи с неравна дължина във всеки ъгъл. Предна и задна подрама, стойки и спирачки за моторни спортове осигуряват спирачна и кормилна функционалност за светкавично ускорение по права линия.

Интериорът на Ford Pro Electric SuperVan включва пълна клетка и състезателни седалки според стандартите на FIA за безопасност, както и голям сензорен екран SYNC, взет директно от дроги автомобили на Ford като Ford Mustang Mach-E 6, който контролира усъвършенстваните системи за свързване и информация. Шофьорите могат да си починат, докато се движат по трасето и около състезателните писти, за да начертаят маршрут, да намерят зарядно устройство, да се свържат с WiFi и да осъществяват телефонни разговори.

Сензорният екран също позволява контрол на избираемите режими на шофиране, които адаптират въртящия момент на Electric SuperVan, регенеративното спиране и реакциите на управление, за да отговарят на различни сценарии на шофиране:

• Пътен – за редките случаи на „нормално” шофиране
• Писта – за балансиране на скоростта и завиване на писта със състезателни слик гуми
• Drag – за максимално ускорение на драг трасета, докато използвате радиални гуми за драг състезания
• Дрифт – за зрелищен дрифт, демонстрации на ловкост и шофиране на сняг
• Рали – за оптимално представяне на асфалт и чакъл при рали етапи със специални гуми

Финото регулиране на производителността се доставя от електронен пакет, включващ контрол на сцеплението, контрол на стартиране, ограничител на скоростта в питлента и тристепенно регенеративно спиране за връщане на енергия към акумулатора, подобно на функцията L Mode на E-Transit. При ниска скорост режимът ECO поддържа оптимална ефективност на двигателите, увеличава регенеративното спиране до максимум и прекъсва задвижването към задната ос. За максимална скорост бутон E Boost доставя временно усилване на мощността и въртящия момент.Режимът за почистване на гуми може да осигури вълнуващи начини на шофиране; тази нова функция спира напълно едната ос, докато върти другата, създавайки впечатляващи боксувания на предната или задната ос, които помагат за почистването и затоплянето на гумите преди работа.

Точно като модерна състезателна кола – и трудолюбивите ванове на Ford – Electric SuperVan, може да изпращат данни в реално време към софтуер за дистанционно управление на превозното средство. Бизнесът може да използва Ford Pro E Telematics 7 или FordPass Pro 8 за проследяване на състоянието и сигурността на своя автопарк. По подобен начин инженерите на Ford Performance могат да наблюдават електрическия SuperVan чрез специален софтуер за управление, който превежда данните на живо като информация за скоростта, времето за обиколка и системите на превозното средство.

Освен демонстрация на усъвършенстваните електрически превозни средства на Ford и ноу-хау за свързаност, Electric SuperVan е и високоскоростен научен експеримент. Неговите привлекателни сценарии за шофиране и неограничена дизайнерска концепция позволяват на Ford да обедини инженерството и свързаността на електрическите превозни средства, за да подобри бъдещите си състезателни и превозни средства, софтуер и услуги.

<< Обратно към новините