Протест на превозвачите ще има в сряда въпреки диалога

17.05.2022

Протест на превозвачите ще има в сряда въпреки диалога

Правителството ще свали ДДС ставката на природния газ, втечнения нефтен газ и метана на 9%. За малките превозвачи прага за регистрация по ДДС се вдига на 100 000 лв. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с представители на превозвачите у нас, която продължи близо три часа.

[✕]


 

На нея са присъствали и финансовият министър, министърът на регионалното развитие и благоустройството, и министърът на транспорта.

„Днес възстановихме диалога, но протести ще има, тъй като към днешна дата няма конкретни решения. Продължаваме с разговорите. Ще дадем и срок за решаване на проблемите ни”, съобщиха от бранша.

Те посочват, че протестът ще започне в 8.30 ч заради поетия ангажимент към Министерство на образованието. Той ще бъде законен и мирен. Протестите ще се проведат във всички големи градове. В София ще има шествие. Пътища обаче няма да се блокират.

"Премиерът разбра, че исканията ни не са политически. Но след като не са изпълнение, ще протестираме", заявиха от бранша.

Петков пък подчерта, че проблемите са трупани с години и не могат да се решат бързо. Още тази седмица трябва да се проведе работна среща между превозвачите и регионалния министър Гроздан Караджов по темата с разширяването на тол системата. От това може да се съди, че са възможни отстъпки от заявеното  желание на МРРБ да разшири тол системата и да повиши цените за тежкотоварните автомобили.

"Министърът на транспорта обяви, че ще е с отворени врати за други идеи. За най-малките превозвачи вдигаме прага за регистрация по ДДС на 100 000 лева. ДДС ставката за природен газ, пропан бутан и метан ще е 9%", добави Петков. Ще се обсъжда още и премахване или намаляване на биодобавката или поне нейната цена с производителите на такива добавки.


"Ние показахме, че криза след криза се справяме. Проблемите са системни. Не е нормално след толкова години българските пътища да изглеждат по този начин. Не е нормално да нямаме магистрала „Хемус”, път Ботевград-Видин. Как може да имате нормален транспортен бизнес с тази инфраструктура, която уж толкова много години се правеше, а днес я няма. Сега трябва да постигнем промяната, за която всички сме се обединили. Но това няма да стане с лозунги, а със съвместна работа", каза Петков.

<< Обратно към новините