Австрия иска граничен контрол в рамките на Шенген

17.05.2022

Австрия иска граничен контрол в рамките на Шенген

В предстоящите преговори относно реформата на граничния контрол в рамките на Шенгенското пространство Австрия ще лобира за правото да се извършва временен контрол, съобщава германската информационна агенция DPA.

[✕]Страната също обяви и удължаване на временния граничен контрол с Унгария и Словения до септември, въпреки че Съдът на ЕС определи подобни действия за незаконни. Австрия контролира тези граници от 2015 г.

Граничният контрол в рамките на Шенгенското пространство трябва да бъде разрешен „ако е необходимо“, казва вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер на Европейския полицейски конгрес в Берлин, на 11 май. Карнер добавя, че държавите от Шенгенското пространство се нуждаят от „силна защита на външните граници“, за да могат да гарантират правото на свободно движение и за в бъдеще.

В същото време Карнер е обявил, че граничният контрол на Австрия с Унгария и Словения ще се запази поне още шест месеца, за да се спрат трафикантите на хора.

Съдът на Европейските общности (ECJ) постанови през април, че държавите могат да блокират трафика чрез граничен контрол, само ако „техният обществен ред или вътрешна сигурност са застрашени от нова, сериозна заплаха“. Това решение е взето в случая с австрийско-словенския граничен контрол.

Поради последиците от европейската бежанска криза и нарастващата миграция Австрия въведе за първи път едностранен временен граничен контрол през есента на 2015 г. В случаи, касаещи евентуална заплаха за обществената сигурност Кодексът на шенгенските граници позволява прилагането на граничен контрол, но само за ограничен период от време. Оттогава обаче Австрия подновява граничния контрол на всеки шест месеца и той е в сила и до днес.

Според правилата на Шенгенската гранична система, при сериозна заплаха за вътрешната сигурност е възможно повторно въвеждане на граничен контрол, но само еднократно и за шест месеца. След това удължаването му може да бъде оправдано само с друга причина. Според съда Австрия не е била в състояние да докаже необходимостта от поддържане на граничен контрол още от 2017 г. Въпреки това Австрия обяви, че ще удължи инспекциите си, този път до септември.

Миналия декември Европейската комисия представи предложение за промяна на правилата за граничен контрол. Както се посочва в препоръката, оттук-нататък въвеждането на граничен контрол изисква предварителна консултация със съответната съседна държава.

<< Обратно към новините