В София правителството показа мускули на превозвачите

10.05.2022

В София правителството показа мускули на превозвачите

Полицията не допусна протестиращите превозвачи да влязат в София, въпреки даденото разрешение от Столична община и подписания протокол от полицията.

[✕]


 

Колоната от товарни автомобили и автобуси бе задържана на входа на столицата. Още сутринта на 10 май зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството в телевизионно интервю заяви категорично, че правителството няма да отстъпи пред исканията на превозвачите. Същият даде нескопосно обяснение за отражението на новите по-високи пътни такси и се постара да заблуди зрителите, че така било по-справедливо, защото сега всички българи плащат за пътищата, а с въвеждането на новите такси щели да плащат само тези, които ги ползват. Сякаш увеличението на транспортните разходи не се прехвърля върху превозваните стоки, т.е. върху всички крайни клиенти.
 
Вероятно на МРРБ не е зле да се напомни, че преди още Германия да въведе тол таксите, първо бе построила и поддържаше пътна мрежа, за каквато само можем да мечтаем.
 
Още един път пролича и нежеланието на висшия чиновнически апарат да се справя с проблемите, така както това се случва в други европейски страни, където вместо тривиалното у нас обяснение „ЕС не позволява“, находчиво търсят и намират решения, с които да подкрепят собствената си икономика.
 
Исканията на превозвачите са икономически и в никакъв случай не са политически, но днешната демонстрация на власт в София по никакъв начин не води към диалог, в който, стъпка по стъпка да се търси решение на натрупващите се проблеми в сектора, които стават все по-тежки. Доказателство за това са и протестите на превозвачи в другите големи градове на страната. Продължаващото игнориране на проблемите и провеждането на „твърда“ политика натрупва напрежение, което може само след седмица да доведе до по-радикални форми на протест, за каквито се бяха подготвили охранителите на парламента.    

<< Обратно към новините