Daimler Truck отчита положителни резултати за 2021

24.03.2022

Daimler Truck отчита положителни резултати за 2021

На първата си годишна пресконференция като независима компания Daimler Truck отчете 6,1% възвращаемост на продажбите за 2021 г. и очерта плановете си за 2022 г., съобразени с трудната икономическа и политическа обстановка.

[✕]


 

Мартин Даум, председател на УС на Daimler Truck, започна изказването си с топли думи на съчувствие към страдащите от войната в Украйна и обяви, че компанията вече е дарила 1 млн. евро за помощи на Украйна, както и е предоставила камиони и автобуси за извозването им. Daimler Truck е стартирала глобална кампания за дарения сред своите служители, като на компанията ще удвои сумата, дарена от своите служители.

Две са основните амбиции на Daimler Truck за бъдещето. Първата е компанията да е лидер в устойчивия транспорт със своите електрически и водородни превозни средства, а втората – да има стабилна финансова рентабилност, за която са предвидени редица мерки в цялата глобална структура на Daimler Truck.

Основните пазари както в Северна Америка, така и в Европа са се възстановили през 2021 г. в сравнение с 2020 г., но обемът на продажбите е все още под нивата преди Ковид-19. Причината за това не е толкова в липсата на търсене, колкото в нарушените вериги на доставки и липсата на важни компоненти. Интересен факт е трикратното увеличение през 2021 г. на продажбите на електрически камиони и автобуси. Общо Daimler Truck са продали през изминалата година 712 превозни средства с нулеви емисии, докато през 2020 г. техният брой е бил едва 193. Ограничаващите фактори за увеличаването на продажбите на товарни превозни средства с нулеви емисии не са тяхното производство, а все още липсващата инфраструктура и някои законодателни и финансово подкрепящи мерки.

Прогнозите за 2022

В момента Daimler Truck предполага, че икономическите условия на най-важните пазари продължават да се нормализират и че нито пандемията от COVID-19, нито войната в Украйна няма да имат отрицателно въздействие върху общото развитие на пазара. Въпреки че търсенето е засилено, тесните места в полупроводниковата индустрия и продължаващите ограничения в доставките ще продължат да оказват влияние върху продажбите главно през първата половина на годината. Ръководството на компанията оценява северноамериканския пазар да бъде между 255 000 и 295 000 единици, а европейският пазар да бъде между 240 000 и 280 000 единици.

Daimler Truck прогнозира, че веригите за доставки на Daimler Truck няма да бъдат засегнати значително от войната. Еднократните разходи, произтичащи от прекратяването на бизнеса в Русия, ще се считат извън оперативния резултат през първото тримесечие. Ефектите от спрения бизнес в Русия, както и по-високите разходи за суровини и енергия в момента, са включени в плановете за 2022 г.

Мартин Даум отчете и отделянето на Daimler Truck от Mercedes-Benz Group AG като историческа стъпка, която е изпълнена много успешно. От 21-ви март Daimler Truck вече вече е член и на борсовия индекс DAX.

<< Обратно към новините