Daimler прекратява сътрудничеството си с Kamaz

01.03.2022

Daimler прекратява сътрудничеството си с Kamaz

Volvo Trucks също спира производството и продажбите си в Русия.

[✕]


 

Нахлуването на Русия в Украйна, заедно със санкциите, наложени на Русия от ЕС, доведе до прекратяване на сътрудничеството между Daimler и Kamaz. Volvo Trucks трябва да спре производството и продажбите на своите камиони в Русия.

Daimler потвърди края на отношенията си с Kamaz, които произвеждат превозни средства за руските военни, в изявление, разпространено от агенция AFP в понеделник. „В светлината на събитията от последните няколко дни, ние решихме незабавно да спрем нашите бизнес дейности в Русия“, каза говорител на Daimler Truck.

Като се има предвид връзката на Kamaz с руските военни, Daimler Truck e подчертала, че 12-годишното сътрудничество за изграждане на кабини за камионите Kamaz и камиони на марката Mercedes в Русия е „чисто цивилно по същество“. Освен това от Mercedes-Benz заявиха, че „работят с бързи темпове“, за да се освободят от притежаваните дялове в Kamaz възможно най-бързо.

Междувременно друг производител на камиони - AB Volvo обяви, че е спрял производството и продажбите на своите камиони в Русия. Според Ройтерс 3% от продажбите на Volvo Group идват от Русия, където се намира един от нейните заводи.

Говорител на компанията каза пред Reuters: „Сега имаме малко повече яснота относно санкциите и сигурността в региона... това означава, че всичките ни операции в Русия приключват.Говорителят добави, че мерките ще се прилагат до следващо нареждане.

<< Обратно към новините