ACEA иска разширяване на инфраструктурата за зареждане на камиони

12.01.2022

ACEA иска разширяване на инфраструктурата за зареждане на камиони

Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) избра Мартин Лундстед, главен изпълнителен директор на Volvo Group, за Председател на Борда за автомобили за работа в организацията.

[✕]


 

„2022-ра ще бъде решаваща година по пътя към автомобилния товарен транспорт с нулеви емисии“, заяви Лундстед.

Европейският парламент и националните правителства в момента обсъждат предложения Регламент за инфраструктурата за алтернативни горива (AFIR), който ще въведе обвързващи цели за инфраструктурата за зареждане с различни видове горива за всяка една държава-членка на ЕС. Европейската комисия е готова да предложи и ревизирани стандарти за CO2 за тежкотоварните превозни средства по-късно през тази година.

„Електрическите камиони с акумулаторни батерии са готови масово да излязат на пътя, а скоро ще ги последват и камионите с горивни клетки“, обясни Лундстед. „Въпреки това, желанието на транспортните оператори да инвестират в камиони с нулеви емисии е пряко свързано с наличието на подходяща инфраструктура за зареждане с гориво. За съжаление инфраструктурата, подходяща за специфичните нужди на тежкотоварните превозни средства, днес почти напълно липсва“, предупреди Лундстед.

„Това е нещо, с което регламентът AFIR трябва да се справи спешно, с целенасочени и амбициозни цели за създаването на специфична инфраструктура за камиони. Много е просто: никой транспортен оператор няма да купи електрически камион на батерии, ако не може да го зареди и да работи гладко и безпроблемно.”

Политиците трябва да осъзнаят напълно, че определянето на цели в AFIR за тежкотоварните превозни средства сега – преди преразглеждането на стандартите за CO2 – ефективно ще предопредели намаляването на CO2 в автомобилния транспорт до края на това десетилетие.

От ACEA допълват, че изискванията за инфраструктура за камиони са напълно различни от тези за леките автомобили – особено по отношение на местоположението, пространството и минималните нива на мощност.
Съветът на директорите на ACEA избира свой председател на годишна база. Лундстед поема поста от Мартин Даум, главен изпълнителен директор на Daimler Truck.

<< Обратно към новините