Бъдещето бе на SOLUTRANS 2021

03.12.2021

Бъдещето бе на SOLUTRANS 2021

​​​​​​​Международното изложение на автомобили за работа, транспорт и свързаните с услуги SOLUTRANS 2021 бе белязано от оптимизъм, отчетоха организаторите от федерацията на френските надстройчици и производители на каросерия – FFC.

[✕]Проведеното в Лион в средата на ноември събитие затвърди тенденцията с всяко следващо издание да става по-силно и по-атрактивно.
От 16 до 20 ноември 2021 г. изложението събра над 1000 изложители и марки и отчете близо 50 000 посетители в изложбения център Lyon Eurexpo. Тази посещаемост бе отчетена като стабилна в сравнение с историческото издание от 2019 г., но всъщност е изключителна предвид обстоятелствата в момента. Почти всички събития, провеждани в момента в Европа, свиват с около 20% в броя на посетителите си.

Като единственото широкомащабно европейско събитие в бранша си през 2021 г., Solutrans 2021 мобилизира и привлече заинтересованите страни от целия сектор с още по-богато предлагане и съдържание, обвързано с енергийния преход, отговорния транспорт и намаляването на въглеродния отпечатък.
Френският министър на транспорта Жан-Батист Джебари, който е посетил изложението на 19 ноември, отново е декларирал подкрепата си за индустрията и е обяви стартирането на две схеми за разработване на електрически лекотоварни и тежкотоварни автомобили.

Всъщност дори и бегъл поглед към щандовете на европейските автомобилни производители даваше представа, че електрификацията в транспорта е сред основните теми в експозициите им. Нямаше марка товарни или лекотоварни автомобили на изложението, която да не представя поне един електрически автомобил, който при това вече е реално готов за работа. Подобаващо място в експозициите бе отделено и на другите видове алтернативни задвижвания, както и на усъвършенстваната и все още основна за сектора дизелова технология.

С 1000 изложители и представени марки, изданието на SOLUTRANS 2021 бе повече от успешно. Нова организация на изложението, която бе приветствана от всички, помогна на изложителите да се откроят и предложи на професионалистите по-пълно изживяване. Така, например, Зала 1 бе преименувана на SOLUTRANS 4.0 - Бъдещето започва тук. Там бяха представени най-впечатляващите иновации, както и нови играчи във всички области на сектора - от обучението, през разработките до индустрията...

Тестовата писта, на откритите площи на Eurexpo бе разширена и преработена в отговор на нуждите на производителите на тежкотоварни и лекотоварни автомобили. Това даде възможност на изложителите да представят своите нови превозни средства с алтернативни задвижвания. Всеки желаещ можеше да тества на пистата камиони - газово, хибридно, електрическо, водородно… задвижване.

Както при всяко предишно издание на изложението и SOLUTRANS 2021 отбеляза иновациите в индустрията чрез специални събития. За пореден път призовете I-nnovation AWARDS, присъждани от FFC, отличиха редица компании. Тази година награждаването бе в нов формат, а журито включваше експерти от повече браншове. В категория Body Builders златната награда бе за CVIM, сребърната за Forez-Bennes, а бронзовата за Chereau. Специалната награда Joseph LIBNER получи Le Capitaine. При доставчиците на оборудване златото е за DYN’ACCESS, среброто за Allison Transmission, а бронзът – за Sofrigam. Специалната награда Joseph LIBNER тук бе за Bosch. Награди Digital AWARD за софтуерни решения получиха Lamberet, Ekolis и IDrive. Като Личност на годината в индустрията за 2020 г. бяха отличени председателите на три транспортни федерации - FNTR, OTRE и TLF за инициативите, проведени в подкрепа на техните членове в разгара на пандемията.

Следващото издание на SOLUTRANS ще се проведе от 21 до 25 ноември 2023 г. в Lyon Eurexpo.

За най-интересните експонати – в декемврийския брой на списание КАМИОНИ – на хартия и онлайн – на transport-press.bg

<< Обратно към новините