Електрическият Solaris Urbino 15 LE получи престижна награда

24.11.2021

Електрическият Solaris Urbino 15 LE получи престижна награда

На церемонията за наградата Sustainable Bus Award за устойчив автобус в категория Urban бе отличен триосният междуградски електробус Solaris Urbino 15 LE.

[✕]

Тазгодишната награда Sustainable Bus Award е четвъртото издание на международния конкурс за най-иновативните и устойчиви автобуси на европейския пазар. Основната идея на наградите за устойчив автобус е да се популяризира устойчивото развитие в обществения транспорт и да се създаде положителен имидж на градския транспорт като сфера, която играе съществена роля в борбата с изменението на климата. Тази година главната награда - Наградата за устойчив автобус в категория „Градски“ беше присъдена на електрическия Solaris Urbino 15 LE.

„Гордеем се, че нашият електрически автобус Solaris Urbino 15 LE получи признание от журито на това престижно съревнование. Иновативният градски транспорт ни отваря напълно нови възможности: чист въздух, тихи улици и никакъв неприятен шум. Това се превръща в реалност за все по-голям брой градове, които са щадящи към хората и околната среда. Много се радваме, че приносът на Solaris за безопасен, обществено достъпен и устойчив транспорт получава все по-голямо признание“, каза Матеуш Фигашевски, директор за развитие на електрическа мобилност и пазарна реализация в Solaris Bus & Coach на церемонията по награждаването.

Журито е обърнало специално внимание на триосната конструкция на електрическия автобус Solaris Urbino 15 LE, която осигурява повече комфорт и стабилност при шофиране. Освен е отчетен фактът, че автобусът може да бъде адаптиран както за градски, така и за междуградски транспорт. Не по-малко значително е и оборудването, инсталирано в превозното средство - широк спектър от най-съвременни електронни функции за безопасност, включително възможност за наблюдение на автопарка в реално време. Този 15-метров електрически автобус е снабден с шест пакета тягови батерии с общ капацитет от 470 кВч, които могат да се зареждат както чрез plug-in, така с пантограф.

15-метровият електрически автобус беше пуснат на пазара през октомври 2020 г. Превозното средство вече получи „Награда за устойчиво развитие 2021“ за „най-добър електрически автобус“, присъдена от списание „busplaner“.

<< Обратно към новините