Великобритания разкри кои са нарушителите на времето за шофиране

23.11.2021

Великобритания разкри кои са нарушителите на времето за шофиране

Испанските автомобилни транспортни компании са с най-много провинения през 2020 г., следвани от техните колеги от Румъния и Полша.

[✕]

Нови данни, публикувани от DVSA, разкриха, че чуждестранните превозвачи са отговорни за преобладаващото мнозинство от нарушенията на правилата от шофьорите във Великобритания.

Данните, публикувани от DVSA, включват подробен списък с всички регистрирани нарушения на работното време на водачите през 2020 г. За всяко нарушение, отговорната компания е посочена заедно със страната на произход на фирмата. Цифрите показват само нарушения, открити на и край пътя; данните не включват нарушения, регистрирани по време на посещения на бази на оператори или констатирани дистанционно.

Така се потвърждава хипотезата, която много британски превозвачи и шофьори на камиони отдавна поддържат: преобладаващото мнозинство от компаниите, които нарушават правилата за работно време на водачите във Великобритания, са извън Обединеното кралство.

През 2020 г. във Великобритания са регистрирани 3722 нарушения на правилата за работно време от превозвачи, регистрирани в Обединеното кралство. За сравнение чуждестранните превозвачи са отговорни за 21 156 нарушения. От този брой компаниите от Испания, Румъния, Полша са с почти 50% дял.

А регистрираните в Обединеното кралство компании за автомобилен транспорт съставляват само 17,3% от общия брой регистрирани нарушения на работното време на водача. Испания, Полша и Румъния са най-честите нарушители според данните на DVSA. Други държави със забележим брой нарушения са Литва, Холандия, България и Португалия.

Разбира се, важно е да се вземе предвид количеството пътувания, които превозвачите от съответните държави извършват до и около Обединеното кралство. Испанските автомобилни транспортни компании например редовно транспортират пресни плодове и зеленчуци от своята страна. Междувременно фирмите за превоз от централноевропейски страни остават атрактивна евтина опция за фирми в Обединеното кралство, които искат да получат стоки от континентална Европа.

В данните на DVSA също така се споменават компаниите, които са виновни за нарушаване на правилата за работно време на водачите.

Но, тъй като много международни фирми за транспорт и логистика имат няколко дъщерни дружества и компании, е трудно да се каже до каква степен шофьорите от някои от големите имена са нарушили правилата доброволно или под натиск от страна на работодателите си.

Има 9 компании за автомобилен транспорт, които са натрупали над 100 нарушения на правилата за работно време на водачите във Великобритания през 2020 г.

Най-големият нарушител е румънската Carrion Expedition с 386 нарушения. Тази цифра показва, че компанията нарушава правилата за работното време на водачите във Великобритания през 2020 г. средно поне веднъж всеки ден. 

<< Обратно към новините