В Норвегия искат зимен лиценз за чуждестранните шофьори на камиони

23.11.2021

В Норвегия искат зимен лиценз за чуждестранните шофьори на камиони

Дори ако чуждестранен камион има необходимите зимни гуми и вериги за сняг, много шофьори не знаят как да поставят веригата върху гумите си и как да карат по хлъзгави пътища, казват от Норвежката асоциация на собствениците на камиони.

[✕]

Затова организацията лобира за въвеждането на специален "зимен лиценз" за чуждестранните шофьори на тежкотоварни автомобили.

„Шофьорите на чуждестранни камиони трябва да преминат специален курс за шофиране, който да ги обучи как да шофират по хлъзгави пътища, как да поставят веригата за сняг върху гумите си, и как се държи двуосовият камион в зимни условия“, препоръчва Рейдар Ретерхолт, регионален мениджър на Норвежката асоциация на собствениците на камиони.

Няколко норвежки транспортни организации се оплакват от чуждестранни шофьори на камиони, които не знаят как да управляват превозното си средство по зимните пътища и поради това създават затруднения по пътищата, съобщава nrk.no.

За да се избегнат дългите задръствания, причинени от такива неопитни шофьори, те трябва да бъдат научени как да контролират превозното си средство по северните пътища, казва Ретерхолт.

Идеята не е нова, както пише nrk.no, такова изискване за обучение и лиценз е препоръчвано на правителството няколко пъти. Тъй като новото норвежко правителство беше избрано през септември, надеждите за прокарване на изискването за „зимен лиценз“ отново са живи.

В предложението обаче не се посочва колко дълго ще продължи такова обучение; как ще бъде изпълнено изискването; на какъв език ще бъде обучението; кога шофьорите трябва да го вземат – при влизане, или ще има гратисен период; колко би струвало и т.н. Следователно планът едва ли ще бъде напълно изпълнен в скоро време.

<< Обратно към новините