Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Трагедия с македонски автобус на магистрала Струма

23.11.2021

Трагедия с македонски автобус на магистрала Струма

На 23 ноември край Боснек към 2:00 часа тази нощ пътнически автобус с 52-ма пътници на борда катастрофира на АМ "Струма", загинали са 45 души.

[✕]

Първоначално автобусът се е ударил в мантинелата, като е разрушил 50 м от нея, след това се е ударил в бордюра. Засега не е ясно дали пожарът е станал преди или след сблъсъка. По официални последни данни са загинали 45 души, 12 от тях деца.

Точният брой на жертвите ще стане ясен, след като бъдат извадени телата на загиналите от автобуса. Тяхната самоличност ще бъде установена с помощта на ДНК проба. В момента се уточнява дали е имало прехвърляне на пътници от един автобус в друг при самото пътуване.

Пътниците са граждани на Република Северна Македония. Шофьорът на автобуса е загинал на място и затова не е било възможно да бъдат отворени вратите. Седем души са успели да се спасят, те са настанени в "Пирогов" с изгаряния и наранявания. Те са контактни и без опасност за живота, но в тежко психическо състояние.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов посочи, че вероятно човешка грешка или техническа неизправност е причината за тежкия инцидент. Разследва се и версията за заспиване на шофьора. Премиерът на Република Северна Македония заяви, че оцелял пътник от автобуса е чул експлозия.

Според Богдан Милчев, председател на Института по пътна безопасност и бивш ръководител на КАТ, вероятно инфаркт или друг проблем с шофьора може да е станал причина той да загуби управление над автобуса. Той припомни, че в България е най-високата разрешена скорост по магистралите, а пътищата ни са в най-тежко състояние.

По думите на Диaна Русинова от Европейския център за транспортни политики, бордюр, който не отговаря на техническите изисквания може да е станал причина за катастрофата: "На някои от снимките от мястото на трагедията се вижда бордюра, в който най-вероятно се е ударил автобусът. Той е много висок и не може да бъде над 7,5 см на автомагистрала. Виждате колко много прах и всякакви други скални маси са свлечени върху платното за движение. Всичко това, когато завали дъжд, познайте къде отива – върху платното. След това става почти невъзможно да се спре."

Според Георги Илиев, бивш следовател от Национална следствена служба трябва да се обърне внимание на абсолютно всеки факт. "По-тежка обстановка не съм виждал", каза той пред bTV и допълни, че ще са необходими най-малко 6 месеца да се разследват причините за катастрофата.

„Чухме всякакви версии, включително и за изтичане на гориво, всичко ще се изясни много бързо и следствието ще си свърши работата", каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Имаме една огромна трагедия. Нямаме какво хубаво да кажем. Това е трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред държавата да реагира бързо. Най-напред да се разследват причините за смъртта на 46 човека и какви грижи да се положат за оцелелите”, каза служебният премиер Стефан Янев.

Автобусът, в който загинаха 45 души на автомагистрала „Струма”, е собственост на фирмата „Беса транс” и е регистрирана в село Рашче, община Сарай в Северна Македония.

<< Обратно към новините