Новото поколение DAF XF, XG и XG+ - Камион на 2022 година

18.11.2021

Новото поколение DAF XF, XG и XG+ - Камион на 2022 година

Новото поколение камиони DAF XF, XG и XG+ беше избрано за Международен камион на 2022 г. Изборът беше направен от жури, състоящо се от редактори и водещи журналисти в областта на индустриалните превозни средства от 24 основни издания за камиони от цяла Европа, сред които и списание КАМИОНИ

[✕]

Престижната награда беше връчена на Хари Уолтърс, президент на DAF Trucks по време на гала вечер на изложението Solutrans Commercial Vehicle and Bodybuilder в Лион, Франция. Новата гама на DAF за тежкотоварен транспорт на дълги разстояния спечели със 150 точки, като с този резултат изпревари сериозни конкуренти като обявената през тази година серия камиони за тежко строителство Iveco T-Way и второто поколение електрически камиони на Mercedes-Benz – eActros, което влезе в серийно производство.

Как се избира Камион на годината

Според правилата на международното жури Камион на годината (ITOY – International Truck Of the Year) в надпреварата за престижното отличие участват модели камиони, които са въведени на пазара през последните 12 месеца и които са допринесли съществено за ефикасността на автомобилния транспорт. Отчитат се няколко важни критерия, сред които технологични иновации, комфорт, безопасност, поведение на пътя, горивна ефективност, екологичност, както и Общите разходи за притежание на камиона (TCO).С какво спечели DAF

Възползвайки се изцяло от новите разпоредби на ЕС за маса и размери на товарните автомобили, DAF създаде гама камиони, която драстично подобрява аеродинамиката, горивната ефективност, активната и пасивната безопасност и комфорта за водача.

По време на неотдавнашните продължителни драйв тестове в Испания и Централна Европа, членовете на журито на IToY оцениха отличната видимост, осигурена от голямото предно стъкло, страничните прозорци със скосена долна линия и прозореца във вратата на водача за изглед към бордюра. Тези функции - заедно със системата DAF Digital Vision, която заменя традиционните огледала за обратно виждане с камери и дисплеи на A-колоните вътре в кабината, както и новата камера за изглед отпред и вдясно от камиона - предлагат отлична видимост отвсякъде и защита на уязвимите участници в движението.

Журналистите на IToY оцениха високо и производителността на новите високоефективни силови линии, базирани на двигателите Paccar MX-11 и MX-13, съчетани с автоматизирана предавателна кутия TraXon, и усъвършенстваните функции на адаптивния круиз контрол с предсказуемо управление на двигателния тракт съобразно терена и подобрената функционалност Ecoroll.

Обобщавайки гласуването, председателят на международното жури Камион на годината Джаненрико Грифини коментира: „С новото си поколение DAF представи високотехнологична гама тежкотоварни камиони, която поставя нов еталон в индустрията на тежкотоварните автомобили. Освен това новата гама е ориентирана към бъдещето, тъй като също така представлява и цялостна платформа за нови поколения с алтернативни задвижвания”.

Снежина Баджева
Член на Международното жури Камион на година

Впечатленията ни от двудневен драйв тест на новите DAF можете да прочетете в декемврийския брой на списание КАМИОНИ

 

 

<< Обратно към новините