Видео - DAF разработва водороден камион с ДВГ

02.11.2021

Видео - DAF разработва водороден камион с ДВГ

DAF Hydrogen е влекач с двигател с вътрешно горене, който използва водород като гориво. Специалистите от DAF смятат, че този вариант може да намери сериозно приложение по пътя към екологичния и зелен транспорт, особено при транспорта с камиони на дълги разстояния.

[✕]

 


 

Вече е разработен прототип на такъв камион и усилено се провеждат тестове, както на самия двигател, така и на камиона като цяло.

Проектът е съвместен между DAF Trucks и TNO и се осъществява с подкрепата на нидерландското правителство. Експертите от DAF виждат редица предимства на този вариант през електрическите камиони с горивни клетки и водород.

Двигателят в DAF Hydrogen e базиран на 13-литровия двигател MX-13, но със съответните преработки – дизеловите инжектори са заменени със запалителни свещи, т.е цялата запалителна система е преработена за искрово запалване, буталата са преработени, системата за впръскване на гориво е индиректна, но на следващата стъпка вероятно ще се премине и към директно впръскване.

На прототипния камион са монтирани 4 резервоара, които могат да съхранят 10 кг сгъстен водород в газообразно състояние с налягане от 350 бара. На практика обаче цялата конфигурация е готова за водород с налягане 700 бара – тогава тези резервоари могат да съхранят 40 кг H2. Във втория случай може да се постигне пробег до 600 км с едно зареждане. За постигането на по-голям пробег може да се сложат повече резервоари или да се използва втечнен водород, но при него вече необходимо сериозно охлаждане и друг тип резервоари.

Повече за DAF Hydrogen можете да прочетете в ноемврийския брой на списание КАМИОНИ – печатно или след абонамент и на www.transport-press.bg.

 

 


 

<< Обратно към новините