„Чиста България ... защото искаме страната ни да бъде чиста“

25.10.2021

„Чиста България ... защото искаме страната ни да бъде чиста“

Това е мотото на кампанията и инициативата, стартирана от Hanon Systems в Пловдив и нейния управител Дитер Емерт. Почистването не е просто PR акция с рекламни билордове, а реални действия, които вече дават ефект и дано да станат вдъхновяващ пример и за други.

[✕]

Външната среда около нас отразява вътрешната ни. Чистотата около нас е и символ на чисти мисли, добри намерения или най-малкото на усещане на хармония и красота. И явно управителят на Hanon Systems разбира добре това, за да стартира инициативата Чиста България.

Каква точно се случва? Инициативата стартира преди десетина дни и като начало всеки ден 15-25 души от завода на Hanon Systems събират отпадъци от пътища, паркинги и нивите наоколо. „На първо време се се концентрираме върху земята около нас, Индустриална зона Тракия и пътищата към индустриалната зона - пътят към Калековец и пътят към магистралата в посока към Трилистник. Като цяло говорим за 18 км пътища, които искаме да почистим.“, обяснява намеренията си инициаторът на кампанията Дитер Емерт, управител на Hanon Systems. Той лично участва в почистването. Само за първия ден от кампанията са събрани около 200 чувала с боклуци, които се увеличават всекидневно. Отпадъците са поставени на входа на индустриалната зона, така че всеки да може да ги види, защото гледката всъщност дава представа за огромното замърсяване около нас, което иначе не винаги виждаме.

„Бихме искали да променим начина на мислене и начина на отношение към природата около нас.“ е мотивът, с който Дитер Емерт стартира инициативата си. Но той е напълно наясно, че само това не е достатъчно, а трябва да се адресират самите замърсители. Голяма част отзамърсяването идва от транспортния бизнес и най-вече от шофьорите на камиони.

Hanon Systems e производител на части за авномобилната промишленост. При неотдавнашното си посещение в България изпълнителният директор на фирмата в Корея - Мин Сунг, е изключително доволен от реда и чистотата в българския завод, който е посочен като еталонен завод в групата. Нещо повече Мин Сунг подчертава, че автомобилните компании ще бъдат класирани въз основа на техния екологичен отпечатък и съответно бизнесът ще бъде разпределен. В бъдеще това ще промени целия пазар на доставчици. Ето защо като производствена компания Hanon Systems вече няма да подкрепя нито един доставчик с неприемливо екологично поведение. Всяка компания в групата и нейният генерален мениджър има правомощието да следва пътя и адресира темата до своя персонал.

Затова и инициативата на Hanon Systems в България тепърва ще се разгръща.

„Виждам, че България има голям потенциал не просто да се превърне в чиста страна, но и за привличане на еко туризъм и всякакъв друг вид туризъм, преходи и дейности на открито в бъдеще. Следователно страната трябва да бъде чиста, за да привлече чуждестранни посетители.“ заключва Дитер Емерт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

<< Обратно към новините