Европейски заводи за AdBlue спират производство

25.10.2021

Европейски заводи за AdBlue спират производство

Oчакват се значителни увеличения на цените на течността.

[✕]


 

Словашките превозвачи са започнали панически да купуват AdBlue, след като Duslo, най-голямата фабрика за AdBlue в Европа, обяви спиране на производството поради високите цени на газта. Германският SKW Piesteritz също намали производството си, както и заводът на Yara в Италия. Поради това се очаква значително увеличение на цената на продукта.

Поради неотдавнашното увеличение на цените на газта има опасения, че Европа може да страда от недостиг на AdBlue. Словашкият Duslo, най -големият производител на AdBlue в Европа, обяви, че е спрял производството. Причината за временното спиране на е високата цена на газта, казват от компанията.

Търсенето на AdBlue вече е нараснало в Братислава. Словашки превозвач на отпадъци заяви пред чешкия портал Moravskoslezsky Denik, че вече плаща два пъти повече за течността, отколкото седмица преди това.

AdBlue се използва в превозни средства с катализатор за селективна каталитична редукция, или SCR. Когато шофира в превозно средство с AdBlue, водачът получава съобщение на таблото, ако AdBlue трябва да се долее – твърде ниско ниво на AdBlue може да попречи на автомобила да потегли.

Тъй като голяма част от тежкотоварните превозни средства, отговарящи на стандартите Euro 4, Euro 5 и Euro 6, са оборудвани със SCR система и използват AdBlue, недостигът на добавката е повече от тревожен за превозвачите.

Веднага след като Duslo обяви временното спиране, словашкото правителство поръча 500 хиляди литра AdBlue. Също така, според Pravda, министерството е постигнало споразумение с производителите и дистрибуторите добавката да се продава само на словашки превозвачи.

Италианският транспортен съюз също предупреди за недостиг на AdBlue, отчасти поради 4-седмичното спиране на производството в завода Yara във Ферара, и главно поради паническото презапасяване, съобщава Transporto Europa. Според генералния секретар на асоциацията Маурицио Лонго запасите от AdBlue бързо се изчерпват. Съобщава се, че цената на AdBlue се е удвоила в страната - от 250 на 500 евро за хиляда литра.

Производителят Yara въведе временна допълнителна такса за продажбите на своята течност Air1 AdBlue, заедно с генеричните продукти амоняк, карбамид и азотна киселина, съобщи Business Live в края на септември. Норвежката компания със седалище във Великобритания в Гримзби и извършва големи пристанищни операции в Имингам, добавя над 5 паунда на литър към цената на AdBlue.

Yara обяви и временно спиране на всички транзакции по минимални задължения, както спиране на доставките с ексклузивитет, считано от 1 октомври.

<< Обратно към новините