Първите електрически автобуси Irizar бяха представени в Бургас

24.10.2021

Първите електрически автобуси Irizar бяха представени в Бургас

Първите два напълно електрически автобуса Irizar e-mobility бяха представени като част от градския транспорт на Бургас. Иновативните превозни бяха демонстрирани официално в базата на транспортния оператор в града.

[✕]Двата автобуса и зарядната инфраструктура за тях са част от един от първите и най-мащабни проекти за електрическа мобилност в България. Irizar e-mobility е част от испанската Irizar Group, един от най-големите производители на автобуси и множество системи за тях.

На събитието присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, НП Алехандро Поланко, посланик на Испания в България, Роберто Руис, икономически и търговски съветник от испанската асоциация за експорт и инвестиции, официални лица и граждани.Двата автобуса са с дължина 12 м и 18 м и са в характерния син цвят за превозните средства на транспортния оператор. Целият проект за електрическа мобилност в Бургас 34 единични 12-метрови автобуса и 10 съчленени 18-метрови превозни средства, както и 44 съвместими зарядни устройства ECI-100 от Jema Energy, компания част от групата Irizar.Автобусите на Irizar с нулеви емисии освен, че осигуряват чиста и безшумна околна среда се отличават с модерен и атрактивен дизайн, тъй като транспортният оператор е избрал да включи във външния и вътрешния дизайн елементи от моделната линия метробуси Irizar ie tram.

Превозните средства са нископодови и оборудвани с решения за лесен достъп на инвалидни колички. Интериорният дизайн на автобусите се отличава с иновативното оборудване и набор от решения за подобряване на комфорта и усещането при пътуване, както за пътниците, така и за водача - като например остъклените странични панели.

„Много сме горди с да се появим за пръв път в България със собствена технология, произведена в Европа - в този прекрасен град и с този иновативен и емблематичен проект. По този начин Бургас се присъединява към Париж, Лондон, Шафхаузен, Франкфурт, Дюселдорф и дълъг списък от градове с решения за електромобилност „до ключ” от Irizar group” казва Иманол Рего, генерален директор на Irizar e-mobility.

<< Обратно към новините