Наградата International Van of the Year 2022 ще бъде връчена по време на Solutrans

18.10.2021

Наградата International Van of the Year 2022 ще бъде връчена по време на Solutrans

Престижната годишна награда International Van of the Year (Международен ван на годината) ще бъде връчена за 30-и пореден път от международното жури IVOTY. Това ще се случи на специална церемония по време на международното изложение Solutrans 2021 в Лион на 17 ноември.

[✕]През тази година броят на кандидатите за приза IVOTY 2022 е голям, а сред претендентите са както традиционни ванове с дизелови двигатели, така и голям набор от лекотоварни автомобили с напълно електрическо задвижване.

Общият брой на претендентите за приза е 14. Това са нови модели ванове, пуснати наскоро от 11 производители на лекотоварни автомобили. Членовете на журито IVOTY ще изберат един победител, който ще бъде отличен на специалната гала вечеря в Лион.

Наградата Международен ван на годината навлезе в третото си десетилетие, но философията и целите на надпреварата остават непроменени - въпреки високото ниво на технологии и иновации, достигнато от производителите.

„Основният критерий при наградата Международен ван на годината е приносът на превозните средства към ефективността, безопасността, устойчивостта и екологичните стандарти в сектора на лекотоварните автомобили. За да отговаря на условията за участие, превозното средство трябва да бъде нов модел, който да влиза в серийно производство до края на годината, през която получава наградата, и да представлява значителна технологична иновация в сравнение с моделите от предишното поколение, обяснява Джарлат Суини, председател на журито IVOTY.

През годината 24-мата членове на журито на IVOTY оценяват качествата на всеки от претендентите. Гласуването е в края на октомври, а гласовете се броят от независим арбитър от английската Асоциация за пътен транспорт.

За наградата IVOTY 2022 бяха номинирани: новите компактни ванове Kangoo и Express на Groupe Renault; триото компактни електрически ванове на STELLANTIS и Groupe PSA - Citroen eBerlingo, Peugeot ePartner, Opel Combo-e; триото големи електрически ванове на STELLANTIS и Groupe PSA - Citroen eJumper/eRelay, Peugeot eBoxer, Opel Movano-e; новите големи ванове Ducato и електрическият eDucato на STELLANTIS и FIAT Professional; петото поколение на компактния ван Caddy на Volkswagen Nutzfahrzeuge; новият компактен ван Citan на Mercedes-Benz; компактният електрически ван Proace City Electric и средният електрически ван Proace Electric на Toyota; електрическите ванове E-Deliver 9 и E-Deliver 3 на Maxus; новият миникамион Porter NP6 на Piaggio.

Както обикновено на всеки две години и през тази година международното жури ще присъди и приза IPUA 2022 (Международна награда за пикап 2022), който също ще бъде връчен по време на Solutrans 2021. Тази награда, отличаваща най-добрия еднотонен пикап от гледна точка на бизнеса, ще бъде присъдена след паралелния тест на кандидатите, проведен в началото на октомври в Хърватия. Претендентите за наградата са Isuzu D-Max, Jeep Gladiator, SSangYong Musso и Toyota Hilux.

IVOTY Co, www.van-of-the-year.com

<< Обратно към новините