Schwarzmüller ще си партнира с Volocopter

18.10.2021

Schwarzmüller ще си партнира с Volocopter

Ремаркето Mobile Vertipad ще се превръща в мобилна платформа за излитане и кацане на транспортен дрон с електрическо захранване.

[✕]


 

Volocopter, пионер в градската въздушна мобилност със седалище в Баден Вюртемберг, Германия, и австрийският производител на превозни средства Schwarzmüller си партнират, за да създадат ново приложение на класическото ремарке за транспорт.

Наречено Mobile Vertipad, това ремарке се превръща в мобилна платформа за излитане и кацане на транспортен дрон с електрическо захранване. Този нов иновативен продукт беше представен на ITS World Congress 2021 в Хамбург. Тежкотоварният дрон VoloDrone вече завърши първия си публичен изпитателен полет на пристанище Хамбург.

Schwarzmüller има за цел да започне тестването на Mobile Vertipad в началото на 2023 г. За изпълнителния директор на Schwarzmüller Роланд Хартвиг ​​това отваря нови врати за неговата компания. „Ние не само се гордеем с партньорството, но и искаме да се насочим към тази силно ориентирана към бъдещето бизнес област в транспорта.“

Мобилният Vertipad е ремарке с конвенционални размери за ремаркета за превоз на дълги разстояния: 12 метра дължина, 2,4 метра ширина и 3,9 метра височина. Товарен контейнер е изграден върху шасито, за да поддържа VoloDrone. С натискане на бутон, ремаркето може да се разгъне в платформа и да се превърне в стартова площадка и в товарна рампа.

Това е процес в две стъпки: първо, една подструктура, изработена от метални профили, се разгръща от шасито. След това контейнерът разгъва стените си по принципа на оригами, създавайки кръгла платформа с диаметър 20 метра. Демонтира се толкова бързо, колкото е конструиран и може да се премести на всяко място с помощта на влекачите.

„Искаме да предложим на нашите бизнес клиенти цялостно решение, което позволява използването на VoloDrone по всяко време, като гарантира кратки срокове за изпълнение“, каза Кристиан Бауер, главен търговски директор на Volocopter.

Платформата може да бъде проектирана за относително ниски товари; напълно натовареният VoloDrone тежи приблизително колкото малка кола. За Schwarzmüller, специалист по леките конструкции, това отваря напълно нови възможности за избор на материал. Поради ниското тегло, има възможност за използване на неметални строителни материали в бъдещето, допуска главният изпълнителен директор Хартвиг.

VoloDrone е универсален товарен дрон на Volocopter с електрическо задвижване. Може да превозва полезен товар от 200 кг на до 40 км. Възможните приложения на VoloDrone са в логистиката, селското стопанство, инфраструктурата и комуналната сфера. Наред с това, тежките пакети могат да бъдат транспортирани до отдалечени места, от пристанището до корабите или от остров до остров. Допълнителните възможности включват защита на културите или доставки до строителни обекти. Schwarzmüller е проектирал своето концептуално мултимодално ремарке в австрийското студио за дизайн и инженерство Bumblebee.

„Мобилният Vertipad е изцяло мултимодален. Той свързва пътища, релси, въздух и кораби в товарния транспорт на „последната миля“. Товарният дрон създава връзката, Schwarzmüller осигурява мобилната инфраструктура, за да позволи връзката", обясни главният изпълнителен директор на Schwarzmüller. Разгръщащото се ремарке е многофункционално, то служи не само като транспортно средство и полетна платформа, но и като станция за зареждане на батериите на VoloDrone.

Mobile Vertipad е и станция за техническа поддръжка. Двамата партньори влизат в бъдещия проект със строго разделение на задачите. Докато Volocopter се фокусира върху полета, Schwarzmüller отговаря за мобилната платформа.

<< Обратно към новините