Новият Solaris Urbino 9 LE electric

30.09.2021

Новият Solaris Urbino 9 LE electric

Новият изцяло електрически автобус Solaris Urbino 9 LE имаше своята онлайн премиера в последния ден на септември.

[✕]

Деветметровият двуосен електрически автобус Urbino 9 LE electric с нисък вход бе представен от управляващия борд на полския производител на автобуси Solaris Bus & Coaсh. В презентацията взеха участие и дизайнерите и разработчиците на автобуса.С новия модел семейството Urbino с електрическо задвижване пораства с нов мидибус. Пускането на новия електрически Urbino 9 LE продължава доразвитието и разширяването на гамата на производителя от междуградски автобуси с нулеви емисии, което започна с премиерата на електрическия Urbino 15 LE през миналата година.

Иновативният автобус с нисък вход е с дължина 9 метра и е създаден в отговор на разнообразните нужди на клиентите. Това гъвкав модел, който може да бъде адаптиран към местните условия на експлоатация. Превозното средство е подходящо както за тесни градски пространства, така и за трудни пътни условия, по-дълги маршрути със стръмни изкачвания и тесни планински завои.
Електрическият автобус Urbino 9 LE е оборудван с централно разположен електрически двигател с максимална мощност 220 кВт. Двигателят е с течно охлаждане и задвижва задния мост.

Батериите Solaris High Energy са с висока енергийна плътност, имат голям капацитет, осигуряват по-дълъг пробег с едно зареждане и се зареждат предимно през нощта. Максималният им капацитет е над 350 кВтч. Клиентите на новия модел могат да изберат и батерии Solaris High Power, осигуряващи повече мощност, които са предназначени за бързо зареждане нощем с висока мощност. Батериите се зареждат конвенционално с помощта на конектор, но има възможност за монтиране на три вида пантографи на покрива на автобуса. Освен конвенционален пантограф, клиентите могат да изберат и две нови решения за бързо зареждане.

Solaris предлага и обърнат пантограф, който досега не е бил наличен при градския електрически модел на марката с дължина 8,9 м Urbino 8.9 LE. Третият пантограф е напълно нов тип - с по-висок работен обхват от конкурентните решения, което позволява зареждане на превозни средства с различна височина. По този начин с оглед и на другите електрически автобуси, произведени от Solaris, всички налични решения могат да бъдат персонализирани според предпочитанията на клиентите и да бъдат съвместими със съществуващата или планираната инфраструктура на оператора.

Дизайнерите на новия модел са се погрижили и за комфорта на пътниците като е увеличено разстоянието между седалките. Модернизираният дизайн осигурява по-голяма височина в задната част на автобуса. Автобусът е съвместим с всеки тип климатик от използваните от Solaris, включително климатик с термопомпа. Последното решение е с повишена енергийната ефективност и директно удължава пробега с едно зареждане.Въпреки компактните си размери, превозното средство има място за значителен брой места, повечето от които са обърнати напред. Максималният брой места при хомологация и като Клас I, и като Клас II е 27. Вратите за пътниците са единична отпред и двойна по средата.

Автобусът разполага с места за пътници с увреждания и детски колички, както и със седалки, оборудвани с ISOFIX, система за детски столчета. В зависимост от конфигурацията, превозното средство от Клас I осигурява място общо за 73 пътници, докато превозното средство от Клас II побира общо 60 пътници.

Новият електрически модел на Solaris може да се похвали с иновативни системи за безопасност. Интерактивен панел Wellas за водача съчетава множество разширени функции за безопасност и осигурява достъп до автоматични усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS). Широкият набор от решения включва и системата MirrorEye. Това е набор от камери, които заменят конвенционалните огледала и показват на водача зоната около автобуса.Проблемът със слепите зони е решен чрез системата Mobileye Shield+, която уведомява водача, използвайки аудио и визуални сигнали за всички пешеходци или превозни средства в близост до автобуса. Urbino 9 LE electric е напълно адаптиран и може да бъде интегриран в системата за дистанционно управление на Solaris, наречена eSConnect, която осигурява пълна телеметрия, анализ на данни и обслужване, като засича не само възникнали дефекти, но и прогнозира аварии, които могат да се случат в близко бъдеще.

Появата на електрическия Urbino 9 LE вече предизвика значителен интерес и Solaris са подписали договори за доставка на общо 17 броя от най-новия си 9-метров автобус. През следващата година осем бройки ще се отправят към италианския град Болцано. Останалата част от поръчаните електрически Urbino 9 LE ще се бъдат за полски градове.

Solaris вече натрупа богат опит в производството на превозни средства с нулеви емисии. Досега на клиенти са доставени почти 3000 такива автобуса. Най-малкия електрически автобус в гамата Solaris, електрическият автобус Urbino 8.9 LE бе пуснат преди 10 години. Сега електрическият мидибус Urbino 9 LE е нова екологично чиста комбинация от безопасност, комфорт и стил.

<< Обратно към новините