Първи драйв тест на новите DAF

29.09.2021

Първи драйв тест на новите DAF

През септември DAF Trucks организира в околностите на Малага първите драйв тестове за журналисти на новите модели XF, XG и XG+. Списание КАМИОНИ беше там и ето какво видя.

[✕]



 
Още в началото можем да кажем, че впечатленията ни са повече от отлични и напълно отговориха на очакванията ни, създадени от предварителните представяния на новите модели.



Тестовите композиции

Нека припомним – в началото на юни тази година DAF представи изцяло нова гама камиони. Те са разделени в три моделни серии – XF, XG и XG+. При разбулването на новите модели DAF обяви, че те са с удължени кабини, 10% подобрена горивна ефективност в резултат от силно подобрената аеродинамика и редица други решения и предлагат следващото ниво на комфорт в кабината. Драйв тестът потвърди тези обещания.



На разположение за драйв тест бяха 11 композиции, които предлагаха добър набор от различни. Всички тестови камиони бяха оборудвани с автоматизиран 12-степенен предавателен механизъм Traxon, което вече е стандарт при DAF. Механичен предавателен механизъм не се предлага при новите модели на DAF. Предавателните числа на задните мостове също бяха различни.


Какво е усещането да караш с удължените кабини

Кабините на XF са удължени отпред със 160 мм, а при XG и XG+ към това удължение се добавят и 330 мм в задната част на кабината. Тези факти променят много неща. Задължителното изискване от страна на законодателството е композициите с удължените кабини да нямат проблем с движението по съществуващите пътища. Беше ми интересно как на практика се усеща това и затова първата композиция, която карам, е с кабина XG (всъщност разликата с XG+ е само във височината на покрива на кабината). При това попадам и на нископодовия влекач. Докато при стандартните влекачи XF 4x2 междуколесното разстояние е 3,80, то при влекачите XG и XG+ то вече е 4 м. Удължените кабини са наложили и промяна на дължината на шасито с 16 см, като освен това са добавени и усилени напречни греди. Окачването на кабината също е ново както отпред, така и отзад.



Управлението е лесно, независимо от удължените кабини, и преминаването през тесните кръгови движения не е по-различно от това с предишните модели. С две думи, няма затруднения в управлението в резултат на по-дългите кабини. За сметка на това плюсовете от тях са много.


Видимостта е отлична

Едно от първите неща, които човек забелязва, когато е на пътя с този нов камион, е значително подобрената видимост. Откъде идва тя? Първо, позицията на водача е сменена – той се намира по-ниско (подът на новите модели XF е разположен със 75 мм по-ниско в сравнение с текущите модели XF), но предното стъкло е значително по-голямо (според изчисленията – повърхността му е с 33% по-голяма), но дори и без да се знаят точните цифри, по-широкият поглед веднага се усеща. За подобрената видимост в случая допринасят и страничните стъкла, които са с наклон и също с по-голяма повърхност, а имам и страничен прозорец във вратата на пътника, който, разбира се, е опция. Тъй като тази композиция е с новата DAF Digital Vision System, която заменя огледалата с камери, нямам ограничения във видимостта и поради страничните огледала. Следващи композиции, които карам, са с традиционните странични огледала, но те пък са с нова форма и увеличеното разстояние между горното и долното огледало също спомага за по-добрата видимост.



Вътре в кабината е уютно и комфортно

Някак си първоначалното внимание при новите модели се фокусира върху удължените кабини, но искам да подчертая, че новото далеч не е само това – всичко е ново и променено в новите модели на DAF. И особено интериора вътре в кабината. Да, вярно е, че тестовите влекачи са с пълното възможно оборудване, което едва ли ще бъде поръчано от всеки клиент, но също така е вярно, че първото усещане в кабината е за лукс и простор. Особено в кабините на XG и XG+. И как няма да е – височината в кабината на XG е 2075 мм при седалката на водача и 2025 мм в средата на кабината, тъй като има тунел от 50 мм.



Впечатлена съм от елегантността но новото контролно табло. Панелът с инструменти е дигитален – 12 инчов дисплей, ясен, без отблясъци, изчистен и на него мога да настроя цялата необходима ми информация. Имам два възможни дизайна, като аз лично предпочитам т.нар. класически дизайн. Настройването на това, което виждам на панела с инструменти, става лесно с дясно разположените на волана бутони. Няма го онзи превключвател за менюто, който беше на таблото вдясно от волана и който, поне според мен, не беше хич удобен.



Хареса ми също факта, че и при новите модели и по-големите кабини DAF са запазили трите стъпала при качването в кабината.


DAF Digital Vision System

Както водачи, така и собственици все още са доста скептични към системите, заменящи класическите огледала със система от камери. Смятам обаче, че ако тествате новата Digital Vision System на DAF, скептицизмът ви определено ще намалее. Общо 5 камери заменят всички огледала, включително и тези за виждането отпред и странично на камиона. Изображението от страничните камери се вижда ясно на два дисплея, монтирани на A колоните. Особено дисплеят на лявата А колона е разположен на изключително удобно място и водачът няма нужда да движи главата си, за да погледне какво се случва от лявата страна на композицията. А камерите, които заместват предното огледало и това за виждането на „бордюра“, определено осигуряват по-добра видимост около предния десен ъгъл на камиона, като изображението се показва на допълнителен екран на дясната A колона, монтиран над екрана за страничните камери.



Не карам за първи път композиция с камери вместо огледала и вече съм абсолютно убедена колко лесно се свиква с тях, да не говорим за т.нар. увеличаване на изображението, при което на екрана при завой се вижда повече от полуремаркето, отколкото през традиционните огледала. Линия на екраните ми показва и точно къде е краят на полуремаркето, което определено е удобно при движение на заден ход и заход към рампа, например.



Лична оценка

Да, този път DAF си е написала домашното за 6+. Според мен в случая DAF не само представя поредните нови модели, а променя и имиджа си като компания. До този момент DAF никога не е била първа с нововъведенията в индустрията с товарните автомобили, тя има имидж на по-консервативна компания, която сякаш изчаква да види кое е най-добро и тогава да го вгради в своите автомобили. Докато сега обяви новите модели с удължени кабини няколко месеца преди законодателството, дефиниращо какви са възможните удължения, да влезе в сила. Това е много сериозна промяна в стратегията на една компания и както е видно, вече носи позитиви. Неслучайно продажбите тръгнаха много добре още с обявяването на новите модели. Жалкото е, че, както и всички други производители, DAF изпитва затруднения с доставките на чипове и други материали и въпреки високото търсене от страна на пазара, производството върви по-бавно. Но, от гледна точка на новите модели и това, което видяхме от първия ни драйв тест, чакането определено си струва.



Снежина Баджева
Малага – София
 
Още впечатления от първия драйв тест на новите DAF – какво е новото в силовите линии, още за новостите в интериора, както и как се постига по-ниският разход - в октомврийския брой на списание КАМИОНИ – печатно или онлайн на www.transport-press.bg

<< Обратно към новините